Tartalomjegyzék
A krémes gyümölcsös kosárkák nemcsak nagyon mutatósak, de nagyon finom vendégváró falatkák is. Számos módon variálhatók, bármilyen – idény jellegű – gyümölccsel készíthetők. Akár fagyasztott gyümölcsöt is használhatunk. Könnyen, gyorsan elkészíthető. Előkészítéssel, sütéssel együtt nagyjából egy óra alatt már kóstolhatjuk is a ropogós, gyümölcsös töltelékű kosárkákat.
Krémes gyümölcsös kosárkák – recept
Hozzávalók a tésztához:
- 200 g liszt
- 100 g vaj
- 3 – 4 evőkanál hideg víz
Hozzávalók a krémhez:
- 100 g cukor
- 0,3 l tej
- 2 evőkanál liszt
- 3 tojássárgája
- 1 teáskanál vanília aroma
A tetejére:
Az ízletes gyümölcsös kosárkák elkészítési lépései:
- Először mossuk meg a gyümölcsöket, a szárakat és a hibás szemeket válogassuk ki, majd csepegtessük le és tegyük félre.
- Majd az előzőleg átszitált liszthez keverünk egy csipet sót és elmorzsoljuk a vajat a liszttel.
- Óvatosan hozzáadagoljuk a vizet és alaposan összegyúrjuk a tésztát.
- Fóliába csomagoljuk és a hűtőszekrénybe tesszük.
- Közben elkészítjük a krémet.
- A kimért tejet felmelegítjük a vaníliával vigyázva rá, hogy ne forrjon fel, lehúzzuk a tűzről.
- Majd a megmosott tojásokat először ketté választjuk a fehérjékre és a sárgájukra.
- A sárgákat összekeverjük, felhabosítjuk, és krémesre keverjük a kimért cukorral.
- A tojássárgás cukorhoz adjuk a lisztet folyamatos keverés mellett, majd a vaníliás tejet is lassan adagolva hozzákeverjük.
- Majd visszaöntjük egy lábasba és addig melegítünk, forralunk rajta, amíg be nem sűrűsödik. Egységes homogén krémet kell kapjunk.
- Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
- Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- A tésztát adagoljuk bele a kivajazott. kilisztezett formákba és egyengessük el, majd szúrkáljuk meg.
- Süssük 15 percig őket.
- Ezután vegyük ki és tegyük félre, hogy hűljenek.
- Ha kihűlt vegyük ki őket a formából, töltsük meg a krémmel és díszítsük a tetszés szerinti gyümölcsökkel.
Zamatos, szaftos édes sütemény a végeredmény! Remek édesség egy vasárnapi ebéd után, de vendégvárónak is tökéletes. Érdemes kipróbálni más gyümölcsökkel, de akár vegyesen is. Jó étvágyat hozzá!
Gyümölcsös-pudingos kosárka készítés:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder
Vissza a kategória cikkeihez