Gyümölcsös kosárkák

A krémes gyümölcsös kosárkák nemcsak nagyon mutatósak, de nagyon finom vendégváró falatkák is. Számos módon variálhatók, bármilyen – idény jellegű – gyümölccsel készíthetők. Akár fagyasztott gyümölcsöt is használhatunk. Könnyen, gyorsan elkészíthető. Előkészítéssel, sütéssel együtt nagyjából egy óra alatt már kóstolhatjuk is a ropogós, gyümölcsös töltelékű kosárkákat.

Krémes gyümölcsös kosárkák – recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 200 g liszt
  • 100 g vaj
  • 3 – 4 evőkanál hideg víz

Hozzávalók a krémhez:

  • 100 g cukor
  • 0,3 l tej
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 tojássárgája
  • 1 teáskanál vanília aroma

A tetejére:

Az ízletes gyümölcsös kosárkák elkészítési lépései:

  1. Először mossuk meg a gyümölcsöket, a szárakat és a hibás szemeket válogassuk ki, majd csepegtessük le és tegyük félre.
  2. Majd az előzőleg átszitált liszthez keverünk egy csipet sót és elmorzsoljuk a vajat a liszttel.
  3. Óvatosan hozzáadagoljuk a vizet és alaposan összegyúrjuk a tésztát.
  4. Fóliába csomagoljuk és a hűtőszekrénybe tesszük.
  5. Közben elkészítjük a krémet.
  6. A kimért tejet felmelegítjük a vaníliával vigyázva rá, hogy ne forrjon fel, lehúzzuk a tűzről.
  7. Majd a megmosott tojásokat először ketté választjuk a fehérjékre és a sárgájukra.
  8. A sárgákat összekeverjük, felhabosítjuk, és krémesre keverjük a kimért cukorral.
  9. A tojássárgás cukorhoz adjuk a lisztet folyamatos keverés mellett, majd a vaníliás tejet is lassan adagolva hozzákeverjük.
  10. Majd visszaöntjük egy lábasba és addig melegítünk, forralunk rajta, amíg be nem sűrűsödik. Egységes homogén krémet kell kapjunk.
  11. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
  12. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  13. A tésztát adagoljuk bele a kivajazott. kilisztezett formákba és egyengessük el, majd szúrkáljuk meg.
  14. Süssük 15 percig őket.
  15. Ezután vegyük ki és tegyük félre, hogy hűljenek.
  16. Ha kihűlt vegyük ki őket a formából, töltsük meg a krémmel és díszítsük a tetszés szerinti gyümölcsökkel.

Zamatos, szaftos édes sütemény a végeredmény! Remek édesség egy vasárnapi ebéd után, de vendégvárónak is tökéletes. Érdemes kipróbálni más gyümölcsökkel, de akár vegyesen is. Jó étvágyat hozzá!

Gyümölcsös-pudingos kosárka készítés:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez