Tartalomjegyzék
Számos szedres pite recept létezik, de a klasszikus szedres pite mindenképpen megunhatatlan. Nemcsak frissen a szeder szezonban készíthetjük, mivel alapja lehet fagyasztott szeder is. De szeder helyett bármilyen egyéb gyümölccsel – őszibarack, szilva, eper, málna – is helyettesíthető, de akár vegyesen is készíthető. Könnyen, gyorsan elkészíthető bármely alkalomra – vagy anélkül.
Klasszikus szedres pite recept
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj (esetleg rama margarin)
- 10 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- csipet só
A töltelékhez:
- 1 db alma
- 1 evőkanál cukor
- 50 dkg friss vagy fagyasztott szeder
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál liszt
- 0,5 evőkanál fahéj
- 1 tojás a tészta tetejére
- további cukor a szeder édesítésére ízlés szerint
Szedres pite elkészítése lépésről – lépésre:
- A szeder szemeket óvatosan megmossuk, a szárakat és a hibás szemeket kiválogatjuk.
- Majd egy szűrőn lecsöpögtetjük és utána tetszés szerinti mennyiségű cukorral megszórjuk.
- Azután egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóit és alaposan összegyúrjuk.
- Majd egy folpackba csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük.
- Közben mossuk meg az almát és hámozzuk meg, majd reszeljük le.
- Facsarjunk kevés citromlevet frissen.
- Az almát tegyük egy tálba, keverjük hozzá a lecsöpögtetett szedret.
- Adjuk hozzá a citromlevet, a cukrot (ízlés szerint lehet többet is), a lisztet, a fahéjat és alaposan keverjük össze.
- Készítsünk elő egy piteformát: vajazzuk és lisztezzük meg vagy béleljük ki sütőpapírral.
- A tésztát vegyük kétfelé, majd az egyik részt nyújtsuk a piteforma méretére úgy, hogy az oldalaira is jusson és egyengessük bele a formába.
- A tésztán egyengessük el a szedres tölteléket, majd a másik részt is nyújtsuk ki és fedjük be vele a tölteléket a szélein jól összenyomkodva a tésztát.
- Szurkáljuk meg villával, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon és kenjük meg a felvert tojással.
- Előmelegített sütőben kb. 165-170 fokon aranybarnára sütjük.
- Még melegen megszórjuk porcukorral vagy vaníliás cukorral és tálaljuk.
Zamatos, szaftos édes süti a végeredmény! Jó étvágyat hozzá!
Szedres pite:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder
Vissza a kategória cikkeihez