Klasszikus szedres pite

Számos szedres pite recept létezik, de a klasszikus szedres pite mindenképpen megunhatatlan. Nemcsak frissen a szeder szezonban készíthetjük, mivel alapja lehet fagyasztott szeder is. De szeder helyett bármilyen egyéb gyümölccselőszibarack, szilva, eper, málna – is helyettesíthető, de akár vegyesen is készíthető. Könnyen, gyorsan elkészíthető bármely alkalomra – vagy anélkül.

Klasszikus szedres pite recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj (esetleg rama margarin)
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 1 db alma
  • 1 evőkanál cukor
  • 50 dkg friss vagy fagyasztott szeder
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál liszt
  • 0,5 evőkanál fahéj
  • 1 tojás a tészta tetejére
  • további cukor a szeder édesítésére ízlés szerint

Szedres pite elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A szeder szemeket óvatosan megmossuk, a szárakat és a hibás szemeket kiválogatjuk.
  2. Majd egy szűrőn lecsöpögtetjük és utána tetszés szerinti mennyiségű cukorral megszórjuk.
  3. Azután egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóit és alaposan összegyúrjuk.
  4. Majd egy folpackba csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük.
  5. Közben mossuk meg az almát és hámozzuk meg, majd reszeljük le.
  6. Facsarjunk kevés citromlevet frissen.
  7. Az almát tegyük egy tálba, keverjük hozzá a lecsöpögtetett szedret.
  8. Adjuk hozzá a citromlevet, a cukrot (ízlés szerint lehet többet is), a lisztet, a fahéjat és alaposan keverjük össze.
  9. Készítsünk elő egy piteformát: vajazzuk és lisztezzük meg vagy béleljük ki sütőpapírral.
  10. A tésztát vegyük kétfelé, majd az egyik részt nyújtsuk a piteforma méretére úgy, hogy az oldalaira is jusson és egyengessük bele a formába.
  11. A tésztán egyengessük el a szedres tölteléket, majd a másik részt is nyújtsuk ki és fedjük be vele a tölteléket a szélein jól összenyomkodva a tésztát.
  12. Szurkáljuk meg villával, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon és kenjük meg a felvert tojással.
  13. Előmelegített sütőben kb. 165-170 fokon aranybarnára sütjük.
  14. Még melegen megszórjuk porcukorral vagy vaníliás cukorral és tálaljuk.

Zamatos, szaftos édes süti a végeredmény! Jó étvágyat hozzá!

Szedres pite:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez