Liofilizált szeder   

A liofilizált szeder tulajdonképpen a szeder eltarthatóságának egy igen különleges módja. A szeder szezonja – bár az utóbbi évek nemesítési sikereinek köszönhetően meghosszabbodott – nem tart túl sokáig. Hacsak nem folytontermő bokrokkal rendelkezünk, érdemes a szezonban – amikor nagyobb mennyiség rendelkezésünkre áll – a szedret télire elrakni. Természetesen a friss fogyasztáson és a közvetlen felhasználáson túl. A szeder ugyanis nagyon egészséges gyümölcs, melynek szinte nincs kalória tartalma. Rendszeres fogyasztásával pedig sokat tehetünk az egészégünk megőrzéséért. Mivel számos – a szervezet számára hasznos – vitamint-, és ásványi anyagot tartalmaz.

Szeder elrakása télire

Amikor még nem volt hűtőszekrény és a cukrot sem ismerték, az emberek mindig olyan zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak, aminek éppen a szezonja volt. Majd a növényi termények gyűjtögetésével szinte egy időben már elkezdődött a felesleg megőrzése is. A különböző területeken más-más eljárást alkalmaztak.

Ugyanis a hideg mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, ám a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.

Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, melyet során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez azóta is nagyon népszerű és az aszalható gyümölcsök száma – az eljárás modernizálásával – egyre csak növekszik. Hazánkban jellemzően a szilva, sárgabarack, alma, cseresznye, meggy, de az áfonya is nagyon népszerű aszalt gyümölcs formájában is.

A cukor megjelenésével pedig a befőzések, lekvár főzések kora nyitott meg új lehetőségeket. A zöldségeket savanyítással is tartósították, a húst pedig elsősorban sózással, füstöléssel.

A szeder is elkészíthető lekvárnak, szörpnek is télire. De akár le is fagyasztható. Így akkor sem kell nélkülözni ezt a rendkívül zamatos gyümölcsöt, mely nemcsak a gyerekek kedvence.

Liofilizált szeder  

A liofilizált zöldségek, gyümölcsök az utóbbi időben egyre keresettebbek. Miért van ez így és mi is tulajdonképpen a liofilizálás?

Mi a liofilizálás?

A liofilizálás egy víztelenítési eljárás. Hívják fagyasztva szárításnak is. A lényege, hogy ennek az eljárásnak a folyamán a nedvesség 95%-ban eltávolításra kerül a gyümölcsökből, zöldségekből.

Hogy történik pontosan?

  1. Először lefagyasztják az előzőleg gondosan megtisztított, feldarabolt zöldségeket vagy gyümölcsöket.
  2. Azután egy speciális helyiségben – a liofilizáló kamrában – vákumot idéznek elő.
  3. Emiatt a gyümölcsökben, zöldségekben lévő jégkristályok nem folyékony, hanem gázhalmazállapotban távoznak a hőmérséklet folyamatos emelése mellett.
  4. Majd fokozatos melegítéssel a maradék vizet is eltávolítják.
  5. A végeredmény pille könnyű, ropogós zöldség vagy gyümölcs lesz.

Mi a különbség az aszalás és a liofilizálás között?

Az aszalásnál alacsonyabb hőmérsékleten történik a szárítás, így az értékes vitaminok, ásványi anyagok jobban meg tudnak maradni ezzel az eljárással a zöldségekben, gyümölcsökben.

A fagyasztva szárítás az egyik legkíméletesebb módja a tartósításnak, mely során adalékanyagot nem adnak a termékekhez. Ez az eljárás a zöldségek, gyümölcsök hosszú idejű eltarthatóságát tudja biztosítani.

Liofilizált szeder DM

Liofilizált szeder a DM üzleteiben is vásárolható. Érdemes arra figyelni, hogy kibontás után zárt zacskóban – vagy bármely zárható üveg edényben – tartsuk a gyümölcsöt. Ugyanis a fenti eljárásnak köszönhetően a málna rendkívül száraz, de levegővel kapcsolatba lépve annak páratartalmából fel tudja venni a nedvességet. Ennek következtében pedig alig 15-20 perc elteltével a korábban ropogós málna kissé ruganyossá válik. Így pedig a ropogós élményt veszítjük el. Ha mégis megpuhul, néhány órára tegyük hűtőszekrénybe és ismét ropogós állagúvá válik.

Egyéb gyümölcsökkel vegyesen, mixben is megtalálható az üzletek polcain.

Fogyaszthatjuk magában, de remek kiegészítője lehet joghurtoknak, müzliknek, süteményeknek egyaránt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom