Szeder ára

A szeder ára szezonról szezonra változik, hiszen több tényező is befolyásolja folyamatosan, így előre nem lehet megmondani mikor mennyi lesz az ára. Hazánkban a szeder nem olyan népszerű, mint a málna vagy az eper. Pedig nagyon egészséges, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Ráadásul nem igényel nagy gondozást és kiskertekben, biokertben is termeszthető.

Szeder ára

A szeder árak alakulása több tényezőtől is függ.

  1. Ezek egyike, hogy a bogyós termések – így a málna, fekete ribizli is – termőterülete évről-évre csökken hazánkban. Ennek fő oka abban keresendő, hogy az elmúlt 10-15 évben annyira megváltoztak a klimatikus viszonyok, hogy már nem kedvez a bogyósok termesztésének. Ugyanis ezek a gyümölcsök nem bírják a forró, száraz, aszályos nyarakat. Ugyanakkor a nagyon csapadékos időjárás sem kedvez számukra, mivel a szürkerothadás veszélyezteti.
  2. A másik, a munkaerőhiány. Ugyanis a málna és szeder munkaerőigénye egy hektárra vetítve 3-4 ezer munkaóra – míg például a szántóföldi növények esetében 10-20 óra. Ráadásul az alig néhány hónapos munka is eltérő időszakokban jelentkezik. Ezeket a gyümölcsöket pedig nem lehet géppel betakarítani.

Ezek miatt szinte lehetetlen megjósolni, hogy mikor mennyi lesz a szeder – de akár bármilyen gyümölcs vagy zöldség – ára.

Az árak alakulásáról

Ráadásul az utóbbi években – hazánkban és több szedertermelő országban is – csökkent a szeder termőterülete, így a termés mennyisége is. Ezzel ellentétben azonban folyamatosan növekszik az igény a zamatos gyümölcs iránt, így az ára is folyamatosan növekszik.

Európában Szerbia és Lengyelország területén is jelentős szedertermő területek vannak. Míg hazánkban csökken, ott növekszik a termőterület. Így hazánkba a szeder behozatala a jellemző és egyre nagyobb igény mutatkozik a behozatalra évről évre.

Az időjárás viszont ugyanúgy kihatással van ezekben az országokban is a termelés mennyiségére és minőségére is. A tavaszi fagyok megtizedelik a termést, a hirtelen jött, hosszú szárazság viszont szintén rontja a minőséget.

Ha lehetőségünk van rá érdemes a helyi termelőket keresni a szezonban. Így a friss gyümölcsöt – akár kisebb, nagyobb mennyiségben – közvetlenül megvásárolhatjuk. De ugyanígy a napjainkra egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szedd magad akciókat is látogatni, ahol megszedhetjük a lekvár, vagy szörp alapanyagát. A szedd magad akciók országszerte számos helyen várják az érdeklődőket. Mely akár egy családi programmal is felér.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom