Szeder babáknak

Vajon mikortól adható szeder babáknak? A szeder szezon idején érdemes az értékes gyümölcsből betárolni, mert nagyon egészséges. A vitamin – és ásványi anyag tartalma is igen magas, így rendszeres fogyasztásával a szeder jótékony hatása érezhető a szervezet számára is. Serkenti az emésztést, frissítő, élénkítő és számos egyéb jótékony hatással is rendelkezik. Ráadásul számos módon felhasználható: dzsemnek, lekvárnak eltéve is nagyon népszerű.

Mikortól adható szeder babáknak?

A szeder azok közé a gyümölcsök közé tartozik, ami viszonylag későn adható. Ugyan nem sok étel van, ami 1 éves kor alatt nem adható, de a málna, szeder, az eper, a dió, a méz, mind ezek közé tartozik.

A hozzátáplálás 6 hónapos kor körül kezdődhet el, ekkorra ugyanis a legtöbb baba pocakja már megérik az új ízek emésztésére. Ilyenkor már meg lehet próbálkozni gyümölcsök közül először az alma, őszibarack, banán kóstoltatásával.

Zöldségek közül az elsők között a cékla, a sárgarépa, saláta, burgonya, édesburgonya, sütőtök, gesztenye, brokkoli, spárga kerülhet először a babák tányérjára. Érdemes ezeket szépen sorban bevezetni, hogy a gyomruk meg tudja szokni az új ízeket. Ajánlott 3-4 napig egy étel adása, hogy meg tudja szokni. Ezeket párolt, vagy főtt formában célszerű először megismertetni velük úgy, hogy alaposan leturmixoljuk, vagy összepasszírozzuk. A párolás esetében kevésbé sérülnek a zöldségekben található vitaminok.

Mire érdemes figyelni, ha szedret adunk a babának

  • Alaposan meg kell mosni a gyümölcs külsejét, a szárakat, leveleket és rossz szemeket el kell távolítani.
  • Alaposan turmixoljuk össze, ne maradjanak benne darabok, mert az félrenyelést, fulladást okozhat.
  • Ha már meg tudja rágni, akkor is előfordulhat, hogy mivel nagyon csúszik, rágás nélkül nyelik le, amely szintén félrenyelést okozhat.
  • Csak egészséges, ép szemeket adjunk a babáknak, ami nem hibás vagy sérült.
  • Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor. Ugyanis, mint ahogy számos zöldség vagy gyümölcs a szeder is okozhat allergiát. Mindenképpen érdemes figyelni az szeder allergia tüneteire, ha először adunk a babának a gyümölcsből. Főleg mivel puffadást, hasfájást is okozhat. Először csak fél-egy szemet érdemes adni, majd kivárni 3-4 napig, amíg más újdonságot nem kap. Az esetleges allergiás reakcióknak ennyi idő elég a megjelenésükig.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom