Szeder cukortartalma

A szeder cukortartalma nem kifejezetten alacsony, de semmiképpen nem magas. Ha szeretnénk kiiktatni az étrendünkből a finomított cukrokat, akkor még érdemes a gyümölcsökkel is számolni, mert a gyümölcsök cukortartalma nagyon eltér egymástól. A finomított cukrok a gyártásuk során elvesztik értékes rost-, vitamin-, ásványi anyag tartalmuk jelentős részét. Emiatt gyorsan felszívódnak, megdobva ezzel a vércukorszintet, de valójában csak rövid ideig biztosítják az energiát. Ezzel szemben a gyümölcsökben szőlőcukor, valamint gyümölcscukor található.

Azonban itt is hasznos tudni – főleg cukorbetegként, – hogy melyik gyümölcs fogyasztása milyen hatással van a vércukorszintre. A legkevesebb cukrot az alábbi gyümölcsök tartalmazzák: citrom, lime, málna, eper, kivi, grapefruit, avokádó, görögdinnye, cantaloupe fajtájú sárgadinnye, narancs, őszibarack.  A banán cukortartalma pedig az egyik legmagasabb a gyümölcsök között.

Szeder cukortartalma

Nagyon érdekes, de 10 dkg szeder szénhidrát tartalma 8,1 mely teljes egészében cukor. Összehasonlításképpen a meggy cukortartalma 10 dkg esetében a 10,6 g szénhidrátból 8,5 g cukor, mely szinte megegyezik a cseresznye cukortartalmával. Glikémiás indexe 35.  

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

A szedret érdemes étkezés előtt – vagy akár étkezések között is – fogyasztani, lehetőleg nyersen hozzáadott cukor nélkül. Ilyenkor egy pohár vizet is célszerű fogyasztani vele, hogy a rostjai kissé megdagadjanak a gyomorban, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig laktassanak. Cukorbetegségben szenvedők esetében javasolt a mértékletes fogyasztása.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom