Szeder érése

A szeder érése nagyjából július közepétől indul és a késői fajtáknak köszönhetően egészen kora őszig tart. A szeder érési ideje fontos tényező, még ha tudjuk is, hogy mikor van a szeder szezonja. Ugyanis az időjárás nagyban befolyásolhatja, ami miatt előrébb, vagy akár későbbre is tolódhat az érés ideje. A szeder – akárcsak a málna vagy az eper – igazán nagy népszerűségnek örvend hazánkban, számos háztáji és kiskertben megtalálhatók különböző változatai.

Szeder érése – vajon mikor szüretelhető

A szeder – a korai fajtáknak köszönhetően – már július közepétől megtalálható a piacok, beváráslóközpontok polcain. Aztán a további fajták folyamatos érésével egészen kora őszig fogyaszthatunk a friss gyümölcsből. Legkorábban – az időjárás függvényében – július elejétől, közepétől lehet szedni az érett bogyókat, de a borús, hűvös idő, kevesebb napsütés nagyban befolyásolhatja ezt. A szedernek – akárcsak az epernek, meggynek vagy a cseresznyéneknincs utóérése, így azt optimális érési állapotában kéne leszedni. Ami azt jelenti, hogy már egységes sötét kék, feketés színű, nem piros. Ugyanakkor nem is túl érett, mert az hamarabb romlik, illetve kevesebb C-vitamint tartalmaz. A beérett gyümölcs tartalmazza ugyanis a legtöbb vitamint és ásványi anyagot.

Melyik a jó szeder?

Miről ismerhető fel az érett, zamatos gyümölcs?

Az alábbi szempontok segítségünkre lehetnek a választásnál:

  • a szárak és levelek nincsenek elszáradva, vagyis nem olyan régen szedték le
  • a szeder szemek egységesen, szép sötét színűek nem piros, ami még az éretlenség jele
  • az optimálisan érett szedernek kellemes, édeskés illata van

A szeder kiválasztása nem olyan egyszerű, mint például egy jó dinnye esetében, ugyanis a szedret jellemzően dobozokba szedve árulják. Így nem látszik, hogy mi van a doboz alján. Sokszor tapasztalhatjuk, hogy bár a doboz tetején hívogatóan szép szemek vannak, de az alján éretlenek.

Mivel általában nem magunk válogatjuk, ezt úgy lehet elkerülni, ha magunk szedjük a gyümölcsöt. Ezt megtehetjük, ha magunk nevelgetjük a növényt, vagy szedd magad akciókban szerzünk be belőle. Ugyanis az a legfinomabb az a gyümölcs, ami tényleg akkor kerül leszedésre, amikor megérett. Ez sajnos a szállítás és tárolás miatt a nagyüzemi termesztésben nem igazán kivitelezhető. Annál is inkább, mivel a szeder rendkívül romlandó gyümölcs.

Szeder utóérése, tárolása

A szedernek nincs utóérése, így ami pirosan került leszedésre, már nem fog beérni később sem. Ezért is nagyon nehéz kiválasztani az optimális szedési állapotát. Megfelelő körülmények között tartva sem tárolható néhány napnál tovább. Optimális állapot a 80-85% körüli páratartalom és a 4-6 Celsius fok közötti hőmérséklet. Ezért a megvásárolt vagy leszedett gyümölcsöt érdemes minél előbb elfogyasztani vagy feldolgozni. A hűtőszekrény alsó részein zárt dobozban még 3-4 napig tárolható, de annál tovább semmiképp. Ezalatt az idő alatt pedig már jelentősen veszít a C-vitamin tartalmából is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom