Szeder felhasználása

A szeder felhasználása igazán sokszínű, mely annak is köszönhető, hogy a szeder nagyon jóízű, kicsik és nagyok is szívesen fogyasztják. Valamint a számos nemesítésnek köszönhetően a szeder szezon is meghosszabbodott.

Ráadásul rendkívül egészséges, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Továbbá a magas víz- és rost tartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrendek kiegészítője is lehet. Ezek együttes hatása miatt a szeder jótékony hatása a szervezet számára rendkívüli. Ehhez szükséges ugyan rendszeresen fogyasztani belőle. Ez legalább napi 25-30 dkg gyümölcs elfogyasztását jelenti. Mivel pedig a cukor- és a kalória tartalma is meglehetősen alacsony, így lelkiismeret furdalás nélkül tehetjük.

Szeder szedése, tárolása

Már a szedés, vásárlásnál előtt érdemes arra figyelni, hogy a szedernek, akárcsak az epernek, meggynek vagy cseresznyének nincs utóérése. Így szüretelni optimálisan érett állapotában ajánlott. A nem érett szemek ugyanis a későbbiek folyamán sem fognak már beérni.

A szedret szezonban nemcsak a piacokon, de közvetlenül a termelőktől, sőt akár szedd magad akciókban is beszerezhetjük. Az ország számos helyén várják ugyanis a kertekbe a szüretelni vágyókat. Érdemes interneten utánanézni, mert sokszor a pontos fajták érési idejét is megadva várják az érdeklődőket.

A megvásárolt, vagy leszüretelt gyümölcsöt érdemes minél hamarabb elfogyasztani, vagy feldolgozni, ugyanis nagyon hamar megromlik. A málnát hűtőben tárolva – 4-6 Celsius fok között – is maximum 3-4 napig tarthatjuk el. Azonban lefagyasztva kiváló alapanyag lehet télen a különböző levesekhez, süteményekhez.

Szeder felhasználása

A szeder konyhai felhasználása rendkívül változatos. A nyers szeder fogyasztása kitűnő kiegészítője egy-egy uzsonnának, vacsorának, illetve jó alkotóeleme bármilyen gyümölcssalátának.

A szeder a hideg nyári levesek népszerű alapanyaga is lehet, de süteményekben szintén gyakran használjuk. Készülhet belőle lekvár, szörp és pálinka is. De akár aszalhatjuk is. Nagyon népszerű csemege, melyet babáknak is adhatunk, igaz szigorúan csak 1 éves kor után.

Joghurtos szederkrémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom