Szeder gondozása

A szeder gondozása nem olyan bonyolult feladat, de érdemes odafigyelni rá, mivel meghálálja a törődést. A szeder termesztése kiskertben és nagyüzemi termesztésben is lehetséges, de biokertben is nevelhető. Ültetésére a legalkalmasabb időszak ősszel – szeptembertől a fagyok beálltáig – illetve tavasszal is lehetséges.

Fényigényes, vízkedvelő növény és jellemzően támasztékot is igényel, így érdemes jól megválasztani a helyét ültetése előtt. Mely mindenképpen szélmentes legyen. A szeder a jó vízelvezetésű, kissé savanyú, tápanyagokban gazdag talajt kedveli.  De szinte bárhol termeszthető hazánkban, ahol nem nagyon homokos a talaj. A jól megválasztott fajtákkal akár július közepétől kora őszig folyamatosan biztosítani tudjuk családunk számára a friss gyümölcsöt.

A szeder ráadásul nagyon egészséges, népszerű gyümölcs, mely számos vitamint, ásványi anyagot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Ráadásul a kalória tartalma meglehetősen alacsony, így remek kiegészítője lehet fogyókúrás étrendnek is.

Szeder ültetése

Válasszuk meg a helyét, mely szélvédett, huzatmentes, napfényes legyen. De figyeljünk rá, hogy ne ültessük olyan helyre, ahol folyamatosa éri a tűző nap, mert az a leveleit leperzselheti. Már az ültetése előtt készítsük elő a talaját. Szükséges a támaszték kialakítása is már az ültetés során.

A szeder gondozása

Vízigény

Annak ellenére, hogy melegkedvelő növény, a huzamosabb ideig tartó szárazságot nem viseli jól. Ezért a csapadékmentes nagy melegekben fontos a folyamatos öntözése. Főleg a sarjhajtások fejlődése és a termésérés során szükséges biztosítani számára a bőséges vízmennyiséget. Azonban a pangó vizet kerülni kell! Mivel gyökerei károsodhatnak és baktériumos fertőzések is könnyebben megtámadhatják.

Gyommentesítés

Szükséges a rendszeres kapálása is, mely nemcsak a gyommentesítés miatt, hanem a talaj tömörödöttségét megelőzendő is nagyon fontos. Ugyanis a locsolás hatására összetömörödött talaj levegőtlenné válik, ezáltal a növény hajtásai elsárgulnak és a növekedése is leáll. A gyomosodást elkerülendő érdemes gyommentes közeget biztosítani számára. Figyeljünk rá, hogy tarackos növények ne maradjanak a földben, mivel ezek átszövik a növény gyökerét elvonva tőle a vizet.

Mind a talaj nedvességének megtartására, mind a gyomok ellen ajánlott a szeder mulcsozása.

Metszés

Elhagyhatatlan feladat a szeder metszése is. Először az elültetett növényt kb. 20 cm-re vissza kell vágni. Majd az első évben 1-2 hosszú vesszőt meg kell hagyni és támasztékhoz kötni. A szedret évente kétszer érdemes visszavágni. Egyszer nyár elején a termővesszők ritkító metszését, illetve ősszel a visszametszésüket.

Permetezés

A szedret is megtámadják betegségek és kártevői is vannak. Érdemes emiatt biokertben nevelni, így a társnövények ültetésével számos kártevő távol tartható. Azonban sokszor nem tudjuk a vegyszeres kezelést elkerülni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom