Tartalomjegyzék
A szeder jótékony hatása talán kevésbé ismert, de ettől függetlenül nagyon népszerű csemege. Pedig már az ókori görögök és rómaiak is alkalmazták elsősorban köszvény gyógyítására. A középkorban pedig növényi részeiből készült főzetekkel kezelték a bélproblémákat, torokgyulladást, de a lázat is.
A szeder szinte az egész világon elterjedt növény. Bár hazánkban nagyüzemi termesztése egyre kisebb területekre korlátozódik, biokertek és kiskertek kedvelt növénye. Napjainkra a számos nemesítésnek köszönhetően jól megválogatott fajtákkal szinte nyár közepétől kora őszig hozzájuthatunk a friss, zamatos termésekhez. Sokunk nagy örömére így jóval hosszabb időre kitolódott a szeder – egyébként nem túl hosszú – szezonja is.
Szeder babáknak is adható igaz csak 1 éves koruk után. Érdemes a szezonban beszerezni a zamatos gyümölcsből, mert bár egész évben elérhető fagyasztott vagy lekvár formájában, mégis a házilag elkészített az igazi. Ebben az időszakban még szedd magad akciókat is találhatunk országszerte számos helyen, érdemes ezeket is keresni.
Szeder jótékony hatása
A szeder vitamin tartalma és ásványi anyag tartalma is rendkívül magas, melyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. A benne található magas víz és rost tartalom szintén nagyon jótékony. Rendkívül gazdag antioxidánsokban is. Mindezek együttes hatása eredményezi, hogy sokféle betegség megelőzésében, leküzdésében nagyon hasznos. Rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető.
A szeder hatásai a szervezetre:
- agyműködést serkentő
- emésztést javító
- érvédő
- segít a székrekedés elkerülésben, megelőzésében
- kollagén serkentő
- védi a szemet a káros hatások ellen
- segít meggátolni a vérrögképződést
- csonterősítő
- immunerősítő
- gyulladáscsökkentő
Mivel rostban és víztartalomban is igen gazdag, hatásos a méregtelenítésnél, akár fogyókúrás étrend kiegészítője is lehet. Magas rost tartalma és a benne lévő kis kalóriamennyiség miatt ideális nassolnivaló a fogyókúra alatt.
A benne található C- és E-vitamin fontos a sejtek növekedéséhez és regenerálásához. Segít a bőr, a csontok, a kötőszövet megfelelő zsír- és víztartalmáért. Rendszeres fogyasztásával rugalmasabbá és feszesebbé válhat a bőr. De segíthet a ráncok kialakulásának megakadályozásában is.
A gyümölcsöt teljesen érett állapotban fogyasszuk és így is szedjük le, mivel a szedernek nincs utóérése. Azonban érdemes figyelni rá, hogy minél előbb elfogyasszuk vagy felhasználjuk, mert nagyon romlandó. 2-3 napnál tovább hűtőben sem áll el, ráadásul minél tovább tároljuk annál jobban veszít értékes vitaminjaiból.
Levele gyógynövény alapanyag, melyből hasmenés elleni, izzasztó, illetve salaktalanításra használt teát készítenek. De vércukorszint csökkentő hatása is ismert.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder
Vissza a kategória cikkeihez