Szeder kalória

A szeder kalória tartalma nem olyan magas, közepesnek mondható. Azonban érdekesség, hogy a cukortartalma meglehetősen magas, így cukorbetegségben szenvedőknek mértékletes fogyasztása javasolt, de természetesen fogyaszthatják.

Szeder kalória tartalma

10 dkg szeder értékei az alábbiak:

  • 43 kcal
  • 1,4 g fehérje
  • 0,4 g zsír
  • 8,1 g szénhidrát (melyből 8,1 g a cukor)
  • 1,7 g rost

Összehasonlításképp egy normál narancs 47 kalória, mely kifejezetten kalóriaszegénynek számít, talán csak a citrom és az uborka kalória tartalma alacsonyabb. De egy közepes méretű alma körülbelül 50, míg ugyanekkora körte nagyjából 100 kalóriát tartalmaz.

A szeder glikémiás indexe: 35.

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

A szedret érdemes étkezések között rendszeresen fogyasztani. Mivel rendkívül egészséges és a fagyasztott szeder egész évben elérhető, javasolt a fogyasztását rendszeressé tenni és beépíteni a napi étkezések közé.

Mennyit érdemes fogyasztani, ha számít a szeder kalória tartalma?

Nincs különösebb mennyiségi korlát. A zöldségek, gyümölcsök eseténben is érdemes figyelni azonban a gyümölcscukor tartalomra. Mert a magas cukortartalommal bíró gyümölcsök nem alkalmasak fogyókúrás étrendbe. Ilyenkor érdemes arra figyelni, hogy hány kalória van egy marék gyümölcsben. Célszerű azonban a gyümölcsöket váltogatni, hogy a vitaminok, ásványi anyagok minél szélesebb skáláját lefedjük, és ezáltal gondoskodni tudunk arról, hogy a szervezetbe is minél többfajta vitamint juttassunk.  

A dietetikusok az elhízás ellen folytatott küzdelemben sokkal hatékonyabbnak tartják és javasolják a napi többszöri rostfogyasztást, a magas rosttartalmú ételeket, mint a zabot és a hüvelyeseket, a teljes életmódváltás mellett, amely persze magába foglalja a rendszeres testmozgást is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom