Szeder metszése

A szeder metszése az egyik legfontosabb eleme az eredményes szeder termesztésének. A metszetlen bokrok kusza ágakat és hajtásokat hoznak, amelyek besűrűsödnek, így a bokor terméshozama csökken. Ezen kívül a kártevők és a betegségek is hamarabb és nagyobb károkat tudnak okozni, mint egy jól kialakított ágrendszerű bokron. Megfelelő metszéssel továbbá javíthatunk a megjelenésén, a kondícióján is. A gyümölcsfák nagy részénél alapszabály, hogy a metszés a fa nyugalmi állapotában – azaz tél végén – kell megtörténjen. A szeder esetében azonban a szüretelést követően is ritkíthatók az ágak.

Hogyan történjen a szeder metszése?

A szeder visszavágása ugyanolyan fontos, mint a gyümölcsfák metszése. A rózsafélék családjába – azon belül is a szederfélék nemzetségébe – tartozó növény hazánkban is őshonos. Számos nemesítésének köszönhetően a különböző fajták eltérő ideig teremnek.

Azonban mindegyik fajta esetében igaz, hogy a vesszők legfeljebb két évig élnek. Az első évben hajtanak ki a növény tövéről, majd áttelelnek és a következő évben elszáradnak.

Szeder metszése

A szeder letermett vesszőit a talajszintig szükséges visszavágni. Ezt már közvetlenül azután meg lehet tenni, hogy letermették az adott évi termést. Azonban az új nyári hajtások ne essenek a visszavágás áldozatává! Ezeket érdemes karóra futtatni. Esetleg ritkítani lehet, ha nagyon sűrűn hozza az új vesszőket.

Kora tavasszal a tővesszők közül 3-5 vesszőt kell meghagyni, a többit vissza kell vágni tőből. Csak ép, egészséges vesszőket hagyjunk meg. Ha a maradók között vannak beteg vagy sérült részek, azokat le kell metszeni. A tővesszők másodrendű elágazásait is vissza kell vágni. A talajtól 50-60 cm-re lévőket valamint a gyenge vesszőket szintén le kell metszeni.

A másodrendű elágazások közül 2-3 fejlettebb, vastagabb vesszőt válasszunk ki és vágjuk vissza őket ott, ahol már vastagabb, mint egy ceruza. A többi másodrendű vesszőt 10-30 cm hosszúságúra vágjuk vissza.

Majd támrendszerhez rögzítsük a megmaradó vesszőket. A továbbiakban is mértékkel metsszük, kora tavasszal visszavágással, nyáron esetleg gyérítéssel.

A szellősebb ágrendszer megkönnyíti továbbá a permetezést is, hiszen így akadály nélkül minden ághoz eljut. A sérült, a már letermett, öreg ágakat, hajtásokat is szükséges eltávolítani.

A metszéshez használt eszközöket érdemes minden használat után fertőtleníteni. Így ugyanis megelőzhetjük, hogy az esetleges fertőzéseket egyik növényről a másikra vigyük.

Szedermálna és Thornfree szeder metszése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom