Szeder pálinka

Hazánkban több helyen foglalkoznak szeder pálinkafőzéssel, bár kifejezetten a ritkaságok közé tartozik a szeder pálinka. A hazai pálinkák messze földön híresek, számos a hungarikumok listáján is szerepel.

Hazánknak jelenleg nyolc földrajzi eredetvédett pálinkája van: Békési Szilvapálinka, Göcseji Körtepálinka, Gönci Barackpálinka, Kecskeméti Barackpálinka, Pannonhalmi Törkölypálinka, Szabolcsi Almapálinka, Szatmári Szilvapálinka, Újfehértói Meggypálinka.

A pálinka készítéséhez olyan gyümölcsöt használnak, melyek nem kerülnek kereskedelmi forgalomba a nem szép külsejük, esetleg mechanikai sérülések miatt, vagy mert túlérettek, de semmi esetre sem rothadtak. Korábban a termelőszövetkezetek és állami gazdaságok működése idején, még számos helyen üzemelt pálinkfőzde is. Abban az időben ugyanis minden gyümölcsöt felhasználtak és amit nem tudtak máshogy hasznosítani, az ment a cefrébe. Ezek a pálinkák meg sem közelítették a napjainkban elérhető minőségi, érett, zamatos gyümölcsből készült párlatokat.  

A minőségi pálinka ízét és zamatát a tulipánformájú pohár emeli ki igazán, mely a nyelv alá vezeti a párlatot, ahol a legintenzívebben érzékelhetők a gyümölcsös aromák.

Szeder pálinka

Hazánkban a szeder pálinka fogyasztás nem rendelkezik komoly tradícióval, szemben például a barack vagy szilvapálinkával.Ez a gyümölcs manapság is nagyon kedvelt pálinka alapanyag, főleg a szeder rendkívüli aromái miatt, és a cukor tartalma sem alacsony. Számos fajtája ismert és elterjedt ennek köszönhetően sokáig beszerezhető alapanyag.

A cefre készítése kicsit időigényes, ugyanis feldolgozásánál különösen fontos, hogy a levelek, a szárak, sérült szemek ne kerüljenek a cefrébe. Hiszen nagyon fontos a minőségi pálinka készítésénél, hogy csak ép, érett, zamatos gyümölcsből készüljön.

Pálinka csak Magyarországon termelt, cefrézett, majd főzött gyümölcsből készülhet. Kizárólag gyümölcsből. Minden más főzet esetén legyen az akár ananász, banán, narancs, gránátalma, cékla, zeller, vagy akár medvehagyma, paradicsom, az ezekből készült főzetek esetén csak párlatról beszélhetünk.

Az előbbiek esetében azért, mert nem hazánkból származó gyümölcsök, az utóbbiak esetében pedig azért, mert nem gyümölcsök. Bár az eljárás, amivel készítik őket közel azonos. Szükséges zöldségek vagy gyümölcsök mennyisége egy liternyi párlat elkészítéséhez a cukortartalmuk szerint változik. A szeder pálinka karakteres, ellenállhatatlan zamatú, üde, harmonikus illatjegyekkel kísért nedű.  Illata enyhén eperre emlékeztető, de ízében a szeder zamata határozottan kiérződik. Mindenképpen érdemes kipróbálni, ha lehetőségünk van rá.  

Tudtad? A pálinkák feldolgozásában a legújabb divat a vadgyümölcsökből készített párlat. A vad őszibarack például intenzívebb, izgalmasabb illat- és ízvilágú, mint például a szelíd őszibarack esetében.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pálinka

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom