Szeder szezon

A szeder szezon már nyár közepétől egészen kora őszig tart. Nagyon egészséges, kedvelt gyümölcs és bár csak 1 éves kor után adható szeder a babáknak, de utána nagy kedvencük lesz nekik is. Számos módon felhasználható, és bár leginkább süteményekbe, levesekbe tesszük, de lekvár, dzsem, pálinka is készíthető belőle.

A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mi mikor érik, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.

Szeder vásárlása

Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:
  • a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
  • azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg 
  • tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
  • a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
  • érdemes a szedd magad szeder akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire

Szeder szezon

A szeder fajták közül is vannak korai érésűek, mint például az Arapaho, a Black Satin, a Dirksen, a Hull szeder, a Loch Ness (Nessy). Illetve későbbi érésűek, mint például a Thornfree szeder. Ezeknek a fajtáknak mindegyike szinte bármire felhasználható a lekvártól a szederbor készítéséig. A szedernek nincs utóérése, így érdemes figyelni rá, hogy optimálisan érett állapotában kerüljön szüretelésre. Ha ültetésnél a fajtákat jól összeválogatjuk, egész szezonban biztosítani tudjuk a család friss szeder ellátását.

Szeder tárolása

A szeder rendkívül egészséges gyümölcs, mely számos a szervezet számára fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Érdemes tudni azonban, hogy maximum három-négy napig tárolható jelentősebb C-vitamin vesztés és romlás nélkül. A szeder optimális tárolási hőmérséklete 4-6 Celsius fok, míg a páratartalom 75-80% körüli. Ezért érdemes a fel nem használt gyümölcsöt hűtőszekrényben fedett tárolóban, vagy lezárt dobozban tartani, így biztosítható a megfelelő páratartalom. Azonban érdemes így is minél hamarabb feldolgozni vagy elfogyasztani.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

error: Védett tartalom