Szeder tárolása

A szeder tárolása nem történhet hosszú ideig, ugyanis a szeder rendkívül romlékony. Nagyon népszerű gyümölcs, melyet érdemes a szezonban minél többször fogyasztani. De mivel kiválóan fagyasztható és szörp, dzsem, lekvár is készíthető belőle, így télen sem kell nélkülöznünk.

Szeder tárolása

A szedernek nincs utóérése, így azt optimális érési fokán javasolt leszedni. Ugyanis, a pirosan leszedett gyümölcs már nem lesz fekete a későbbiek során sem. Ezért érdemes olyan gyümölcsöket választani, ami teljesen sötét, érett. Éretten olyan édes, mint a méz. A vitamint, antioxidánsokat és egyéb hasznos tápanyagokat is az érett szeder szemek tartalmazzák. Érdemes azonban tudni, hogy a túlérett szeder kevesebb C-vitamint tartalmaz, mint az optimálisan érett.

Hűtőszekrényben még néhány napig tárolható, de C-vitamin és antioxidáns tartalmából fokozatosan veszít. Így annak ellenére, hogy megpróbáljuk optimális körülmények között tartani – 90% körüli páratartalom, 3-4 Celsius fok – nem tartható el 2-3 napnál tovább jelentős romlás nélkül. Érdemes ezért minél előbb elfogyasztani, vagy felhasználni, turmixnak, lekvárnak, szörpnek vagy süteményekhez. Ha dobozban tároljuk, ne fedjük le – legfeljebb egy papírtörlővel. Ha a doboz oldalához ragad, akkor érdemes átválogatni, mert azok a szemek már romlásnak indultak.

Egyéb zöldségek, gyümölcsök tárolása

Régen a paraszti portákon a padláson szétterítve tárolták a lencsét, amíg meg nem száradt, akárcsak a diót, mandulát. Manapság nem tárolunk be ilyen mennyiségeket, sőt sok helyen padlás és pince sincs. Ha van hűvös kamránk, az is megfelel, de sok esetben egy fűtetlen előszobában is sok mindent tárolhatunk.

Ugyan az utóbbi időben az őszi betárolás mindinkább háttérbe szorult, manapság mintha újra reneszánszát élné a különböző gyümölcsök, zöldségek téli tárolása.

Egyebek tárolása

  • Mák: A mákból is érdemes megvenni ősszel a család számára szükséges éves mennyiséget. Tüllzacskóban felfüggesztve az új mákig friss marad.
  • Hagyma: A hagymát ládában, szétterítve, fokhagymát, fűszerpaprikát felfűzve, szellős helyen – tornácon, előszobában – felfüggesztve tarthatunk hosszú ideig felhasználható állapotban.
  • Fűszernövény: Számos fűszernövényt (kapor, borsikafű, tárkony) is begyűjthetünk télire. Szintén csokorba kötve, fellógatva várhatnak a sorsukra.
  • Gyümölcsök: Alma, körte ládába rakosgatva hosszú ideig eltartható. Csak épp, érett darabokat tegyünk félre erre a célra és időnként válogassunk át.
  • Bogyók: Ha csipkebogyót gyűjtöttünk az őszi kirándulásaink során, azt is érdemes megszárítani és szárítva papír-, vagy tüllzacskóba fellógatva tárolhatók ezek is.
  • Sütőtök: a hideg aljzatra, betonra ne tegyük közvetlenül a termést, mert a lecsapódó pára károsíthatja, hamarabb megromlik, rothadásnak indul, ezért inkább faládában, kartondobozban tartsuk.
  • Burgonya: jól szellőző faládákban, kisebb mennyiségekben tartsuk, így kevésbé indul romlásnak. Sötét helyen tároljuk, különben hamar csírázni kezd.
  • Sárgarépa, gyökérzöldségek: a petrezselyem, pasztinák, cékla, téli retek, torma tárolására régen homokot használtak és vermelték. Napjainkban sokfelé ládába – fa vagy műanyag is lehet – teszik soronként, a sorok közé több rétegű papírt téve. Így azonban néhány hétnél tovább nem tartható el.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom