Szeder turmix

A szeder turmix egy rendkívül tápláló reggeli ital, mely főleg akkor kerül előtérbe, ha akad otthon néhány szem szeder, amivel már nagyon kezdeni kell valamit. Ennek a legegyszerűbb módja a turmix, bár számos népszerű szedres pite recept is létezik, melyekhez szintén érett szeder szükséges. De alapja lehet egy zamatos szedres palacsintának vagy hűsítő szeder fagyinak egyaránt. Mind nagyon egyszerűen elkészíthető és számtalan módon variálható finomság. Nemcsak friss, fagyasztott szederet is használhatunk.

Szeder turmix recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg érett szeder
  • 6 dl hideg tej
  • fél teáskanál frissen facsart citrom leve
  • 1 teáskanál méz vagy 1 csomag vaníliás cukor

A szedres turmix elkészítése:

  1. A szeder szemeket óvatosan mossuk meg, a szár és levél részeket, esetleg rossz szemeket távolítsuk el.
  2. Ezután a lecsöpögtetett szeder szemeket a tejjel, citromlével, mézzel (vagy vaníliás cukorral) együtt tegyük a turmixgépbe.
  3. Alaposan össze kell turmixolni, majd lehűteni és poharakba töltve tálalni.
  4. Fahéjjal tovább fűszerezhető. Banánnal tudjuk édesíteni és sűrűsíteni is, ha szükséges.

Ez az egyszerű turmix tovább gazdagítható chia maggal, más gyümölcsökkel, zöldségekkel. Zabpehellyel, összekeverve, fahéjjal ízesítve egyéb darabolt magokkal (dió, mogyoró, mandula) dúsítva finom, tápláló reggeli is készíthető belőle. 

Szeder turmix kalória

A szedres turmix, akárcsak a turmixok többsége energiabomba, hiszen 100 g turmix (1,5%-os tejjel számolva) kb. 80 kalória, 1 adagra vetítve, mely kb. 2-2,5 dl 165 kalória. Ez utóbbiból közel 20 g szénhidrát, 7 g fehérje és 6 g a zsír. Összehasonlításul egy közepes méretű alma körülbelül 50 kalória, míg egy közepes méretű körte kb. 100 kalóriát tartalmaz. Tehát a szeder turmix nem kevés kalóriát tartalmaz, így akár kevés kiegészítéssel felér egy komplett étkezéssel is. Érdemes legyengül állapot vagy kemény fizikai megterhelés után fogyasztani, hiszen energiával tölti fel a szervezetet, főleg, ha banánnal egészítjük ki.

https://testszerviz.hu/cimke/turmix-receptek/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom