Szeder ültetése

A szeder ültetése hálás feladat, mivel nem bonyolult, a gondozása sem igényel túl sok időt és zamatos gyümölcsöket terem a szezonban. A fajták ügyes összeválogatásával egészen nyár közepétől kora őszig biztosíthatjuk a család számára szükséges friss termést. A szeder nagyon egészséges gyümölcs, mely rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért. Ráadásul nemcsak frissen fogyaszthatjuk, mivel remekül le is fagyasztható, de lekvár, szörp, dzsem is készíthető belőle.

Ültetésére ősszel vagy tavasszal kerülhet sor. Már a telepítés és a fajta kiválasztása előtt érdemes átgondolni az alábbiakat:

 • mi a felhasználás célja
 • értékesíteni is szeretnénk-e, vagy csak a család éves szükségletét biztosítani ezáltal
 • mikor legyen betakarítva a termés korábban, később

Ezeknek az átgondolását követően tudjuk szűkíteni a számos kínálatból választható fajták körét. Érdemes a csemetéket hiteles forrásból vásárolni, lehetőleg olyan helyről, ahol a felmerülő kérdéseinkre is válaszolni tudnak.

A szeder fajták között megkülönböztethetünk:

 • korai
 • középkorai
 • kései

Hogyan történjen a szeder ültetése

A szeder ültetésére a legalkalmasabb az őszi időszak, a fagyok beálltát megelőzően. A szeder a jó vízelvezetésű, tápanyagdús, humuszos talajt kedveli.  De szinte bárhol termeszthető hazánkban, ahol nem nagyon homokos a talaj.

Már az ültetése előtt készítsük elő a talajt és válasszuk meg a helyét, mely szélvédett, huzatmentes, napfényes hely legyen. Számoljunk azzal, hogy a túlzott napsütést nem kedveli és támasztékot is kell mellé tegyünk, akárcsak az uborka, vagy a futóbab esetében. Szeder biokertben is nevelhető.

Kiskerti termesztésben főleg a töves művelés a jellemző. Ez azt jelenti, hogy a tövek között előbukkanó sarjakat kézzel eltávolítják. Főleg a támrendszer nélküli vagy karós támrendszer mellett alkalmazott eljárás. Legalább 2-3 méterre kell ültetni a töveket egymástól. Kerítés mellé is kerülhet.

A szeder ültetése lépésről – lépésre:

Ültetés előtt áztassuk be a szeder töveket, hogy megszívhassa a gyökérzet magát vízzel.

 1. Készítsük elő az ültetőgödröt, mely kétszer olyan mély és széles legyen, mint a vásárolt konténer. Legalább 40×40 cm alapterületű és 60 cm mély gödör legyen.
 2. Istállótrágyával elkevert földet szórjunk a gödör aljára, mely a begyökeresedést segíti elő.
 3. Vágjuk vissza a gyökereket egy kicsit, mely a jobb eredést biztosítja.
 4. Helyezzük a növényt a gödörbe.
 5. Halmozzuk rá a friss termőföldet.
 6. Alaposan locsoljuk be.
 7. Majd talajszintig töltsük vissza a kiásott földet és tömörítsük.
 8. Ismét locsoljuk meg bőségesen.
 9. Fedjük le mulccsal a nedvesség megtartásának érdekében.

Szeder gondozása

A szeder gondozása több odafigyelést igényel. Vízigényes növény, így érdemes gondoskodni az öntözéséről főleg a nyári nagy melegben. Mivel jellemző rá a gyomosodás, így szükséges a gyommentesítése is. Fontos, hogy a vesszőket is szükséges időnként megmetszeni. A támrendszerről is gondoskodni kell.

A tüskétlen szeder ültetése és gondozása:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom