Szeder vásárlás

A szeder vásárlás már július közepétől megkezdődik, hiszen – az időjárás függvényében – nagyjából innentől indul a friss szeder szezonja. Ekkorra már nagyjából leérik az eper és a korai cseresznye is.

A szeder nagyon népszerű gyümölcs hazánkban. Erdőszéleken, réteken, mezőkön vadon is gyakran találkozhatunk vele. De számos kiskertben, biokertben és nagyüzemi ültetvényeken is termesztik. Bár az utóbbi években nagyüzemi termesztése egyre kisebb területeken folyik. Ennek egyik oka hazánk klíma változásával magyarázható, ugyanis a szeder nehezen viseli a száraz, forró nyarakat. Valamint a munkaerőhiány is ide sorolható. Mivel a szeder géppel nem takarítható be, így nagyon jelentős a ráfordított munkaórák száma. Ráadásul az érése sem egy időben történik. Emiatt a szeder ára folyamatosan évről-évre változik.

Szeder vásárlás

A szeder érésétől kezdve nemcsak piacokon, hanem számos országút menti standon is kínálják a termelők a portékáikat. Érdemes ezekről a helyekről is vásárolni, hiszen valószínűleg így juthatunk legkedvezőbb áron az ízletes, friss, lédús gyümölcshöz. Több helyen akciózni is szoktak, sőt nagyobb mennyiség vásárlása esetén jelentős kedvezményekhez juthatunk. Mivel pedig a szedernek nincs utóérése, így ezeken a helyeken biztos a legérettebb, legfinomabb málnát kapjuk meg.

Ha szederlekvárt készítenénk, vagy nagyobb mennyiségű gyümölcsre van szükségünk, mindenképpen érdemes ilyen helyeket felkeresnünk. Vagy érdemes szedd magad akciókra is ellátogatni, ami akár családi programként is megállja a helyét. Mindenképpen ajánlott már a szeder érési idejének környékén tájékozódni a lehetőségekről, mert az időjárás is megrövidítheti a szezont.

Szeder tárolása

A leszedett, vagy megvásárolt gyümölcsöt lehetőleg minél hamarabb érdemes felhasználni. A szeder jótékony hatása a szervezetre igazán rendkívüli. Hiszen számos vitamin, ásványi anyag, rost található benne, mely elengedhetetlen a szervezet számára. Azonban a szederben található C-vitamin és hasznos antioxidánsok és tápanyagok már 2 nap után is jelentősen veszítenek az értékeikből. Ugyanis a tárolási idő növekedésével egyenes arányban csökken a málna tápanyag és vitamin tartalma.

Ezért érdemes:

  • minél frissebb gyümölcsöt vásárolni piacon, de leginkább termelőtől, vagy legjobb, ha magunk szedjük
  • a leszedett gyümölcsöt 2 napon belül elfogyasztani, vagy feldolgozni
  • a hűtőszekrényben zárt dobozban még eltartható néhány napig
  • a zárt, szellőző, fedeles doboz biztosítja a megfelelő páratartalmat

A málna optimális tárolása ugyanis 85-90%-os páratartalom és 4-6 Celsius fok között van.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom