Szeder vitamin

A szeder vitamin tartalomban nagyon gazdag és számos ásványi anyag, rost is megtalálható benne. Magas a folyadék tartalma is, hiszen több, mint 80%-a víz. Ezek együttes hatása miatt a szeder hatása a szervezetre, igazán jótékony. Nagyon népszerű gyümölcs, melyet termesztenek, de biokertekben, kiskertekben is megtalálható. Az érett szeder ráadásul olyan édes, mint a méz. Nyáron a nagy melegben a folyadékot is pótolhatjuk a magas víztartalmú gyümölcsökkel, de akár zöldségekkel is. Ilyen a szedren túl a málna, az eper, a görögdinnye, sárgadinnye, őszibarack is. Zöldségek közül pedig elsősorban az uborka. Mivel a kalória tartalmuk viszonylag alacsony, ezért még fogyókúrás étrendbe is könnyedén beilleszthetőek.

Szeder vitamin tartalma

Ugyan a szeder több, mint 80-85%-a víz, mégis kiváló vitamin- és ásványi anyag forrás. Vitaminok közül megtalálható benne az A-, B1-, B6-, C-vitamin is. Ásványi anyagok közül folsavat, kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat, mangánt és rezet is tartalmaz.

Érdemes frissen, nyersen fogyasztani belőle minél többet a szezonban. Hiszen rendszeres fogyasztása – főleg a réz és vas tartalma miatt – jótékony a vérszegénységben szenvedőknek. A kálium tartalma a magas vérnyomásban szenvedőknek jelent segítséget.

Rendszeres fogyasztása:

  • véd a szív- és érrendszeri kockázatokkal szemben
  • csökkenti a cukorbetegség kockázatának kialakulását
  • segíti az érfalak egészségének megőrzését
  • erősíti a csontokat és a fogakat egyaránt
  • pozitív hatással van az agyi erekre
  • a szemünk védelmének megőrzésében is szerepet játszik
  • segíti az emésztést
  • erősíti az immunrendszert
  • csökkenti a gyulladásokat

A szárított leveléből készített szederlevél tea szintén jótékony. Elsősorban immunerősítő, de kezelhető vele vérszegénység, fogínyvérzés, bőrkiütés egyaránt.

Szeder tárolása, felhasználása

A szeder nem tárolható el sokáig, mivel rendkívül hamar megromlik, ezért érdemes a vásárlást vagy a friss szedést követően gyorsan megenni, vagy feldolgozni. A szedernek nincsen utóérése, így a pirosan leszedett termés nem lesz sötét kékes, feketés később sem.

Hűtőszekrényben lezárt fedelű dobozban még néhány – 2-3 – napig tárolható, de C-vitamin és antioxidáns tartalmából fokozatosan veszít.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom