Szeder

A szeder hegyvidékeken, erdős területeken, árnyékos tisztásokon vadon termő, sokfelé termesztett, ízletes gyümölcsű cserje vagy félcserje gyümölcse. A népies nevén szederje, szedernye, fekete málna hazánkban is őshonos növény. A rózsafélék családjába tartozó növény szinte a teljes világon elterjedt. Hasonló a málnához. Hazánkban is őshonos, elsősorban Pest, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vannak nagyobb termőterületek.

Ebből a vadontermésből kezdtek a XX. század elején a szeder fajták nemesítésébe és így folyamatosan egyre több kertben jelent meg az édes bogyót termő növény. E számos nemesítésnek köszönhetően a szeder szezonja már nemcsak néhány hónapra korlátozódik. Ugyanis a különböző fajták egészen késő őszig érlelik friss gyümölcseiket.

Szeder jellemzői

A szeder félcserje, vagyis vesszői csak két évig élnek. 3-5 méter hosszú elágazó indákat növeszt. Az első évben kifejlődnek, a második évben pedig már virágot és termést is hoznak. A termések leérése után azonban elszáradnak. Ezeket azonban új sarjak pótolják.

Szárai kapaszkodók, hajlottak, 2-5 méter hosszú, elágazó indákat növeszt. A szár kezdetben egyenes, majd a második évtől elágazó és ívelt. Virágait májustól augusztusig hozza. Majd először zöld bogyója fokozatosan válik pirossá, végül szinte fekete színűvé érik.  A málnával ellentétben az érett bogyók nem válnak le a vacokkúpról.  

A fekete gyümölcs összetett termés, a megnyúlt virágtengely körül elhelyezkedő csonthéjas termésekből áll. Rendkívül ízletes gyümölcse miatt számos nemesített változatát termesztik. Bár hazánkban az utóbbi évtizedekben folyamatosan csökken a termőterülete.

Melyik részét használjuk?

Nyár közepétől az érett gyümölcsöt étkezési célra. De remekül fagyasztható és lekvárszörp, pálinka, bor kedvelt alapanyaga is. Hatóanyagait a levelek tartalmazzák. Virágzáskor gyűjtik és árnyékos helyen szárítják. A fekete szeder levele gyógynövény alapanyag, melyből teát is készítenek.

Szeder vitamin- és ásványi anyag tartalma

Mivel pedig rendkívül egészséges gyümölcs érdemes minél nagyobb mennyiségben feldolgozni belőle a szezonban. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. C-vitamint, cukrot, szerves savakat, aromás anyagokat, cseranyagot, ásványi sókat is tartalmaz. Frissítő, érvédő, gyulladásgátló hatása is van. Mindezek miatt hatása a szervezetre – mely rendszeres fogyasztás mellett érvényesül igazán – igazán jótékony.

A finom gyümölcsöt folyamatosan használják desszertek, befőttek, aromás ecetek és likőrök készítéséhez. A szedres receptek igazán népszerűek és nemcsak szezonban.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom