Szederdzsem

A szederből lekvár és szederdzsem is főzhető. Ugyan a szeder főzésének nincs akkora hagyománya, mint a szilvalekvár, vagy sárgabarack lekvár főzésének, de az utóbbi időben ez is egyre népszerűbb. Ugyanis újra reneszánszát élik a különböző befőzések. Mely alapvetően meglehetősen hosszú folyamat, de mégis megéri így készíteni, mivel tudjuk mi kerül az üvegekbe. Általában minden családnak van egy különleges, bevált receptje lekvárra, befőttre, kovászos uborkára, vagy bármely savanyúságra is és persze mindenki a sajátjára esküszik. Érdemes próbálkozni, hogy megtaláljuk a számunkra legjobbat. Jó tudni, hogy minél sűrűbb lekvárt szeretnénk, annál tovább kell főzni, de használhatunk dzsemfixet is a folyamat gyorsítása érdekében.

Szederdzsem recept

Hozzávalók:

  • 2 kg szeder (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
  • 70-80 dkg cukor vagy dzsemfix
  • 1 citrom leve (elhagyható)
  • nátrium-benzoát (elhagyható)
  • kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal

A szeder előkészítése:

  • szárak, levelek, sérült darabok eltávolítása
  • óvatos mosás álló vízben
  • szűrőn való lecsöpögtetése

A szederdzsem főzésének lépései:

  1. A gyümölcsre rá kell szórni a cukrot és egy éjszakán át hagyni kell állni.
  2. Másnap botmixerrel össze kell pépesíteni és a citrom kifacsart levét is hozzá kell adni.
  3. Majd fel kell tenni főni egy – lehetőleg rozsdamentes – lábosban, melyben kisebb esélye lesz a leégésének.
  4. Kis lángon kell főzni addig, amíg be nem sűrűsödik, illetve elfő a habja.
  5. Főzés közben szinte folyamatos keverést igényel, elkerülendő a leégést.
  6. Ha egy tányérra cseppentünk egy kevés lekvárt és az már nem folyik szét, akkor biztosan elkészült.
  7. Amikor elérte a kívánt megfelelő sűrűséget, forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
  8. Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
  9. Tíz percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.
  10. Majd, ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira.

Ha nem szeretnénk a magokkal együtt készíteni, akkor érdemes előbb pépesíteni, majd egy szitán átnyomkodni a főzése előtt. Kalácsra, süteményekbe, palacsintához… bármihez kitűnő választás!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez