Szederkrémleves főzés nélkül

A szederkrémleves főzés nélkül is készíthető, ebben az esetben rövidebb idő szükséges a hűtéséhez, így hamarabb fogyaszthatjuk is. Akár desszertként is megállja a helyét a nyári forró napokon. Kár lenne kihagyni a szezonban! A gyümölcskrémlevesek nagyon népszerűek, hiszen könnyen, gyorsan elkészíthetőek, hidegen, melegen is tálalhatók és számos módon variálhatók. A szeder ráadásul nagyon egészséges, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Érdemes rendszeresen fogyasztani belőle, hiszen rendkívül jótékonyan hatású. Mivel pedig remekül fagyasztható és lekvárként is eltehető télire, így szezonon kívül sem kell nélkülöznünk. Ez a krémleves is készíthető friss vagy akár fagyasztott szederből is.

Szederkrémleves főzés nélkül – recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg szeder
  • 0,5 dl habtejszín
  • 1 evőkanál méz
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fahéj, szegfűszeg – ízlés szerint
  • 1 kávéskanál frissen facsart citrom leve és egy negyed citromhéja
  • menta és/vagy citromfű – ízlés szerint díszítésnek

A tejszínes szederkrémleves elkészítési lépései:

  1. A szederszemeket óvatosan meg kell mosni a szárait, leveleit és a rossz szemeket ki kell válogatni.  
  2. Néhány darabot félretehetünk a díszítéshez.  
  3. Majd a megmosott, lecsöpögtetett gyümölcsöt locsoljuk meg a citrom frissen facsart levével.
  4. Öntsük bele a citromos gyümölcsöket egy tálba, adjuk hozzá a tejszínt, a mézet, a vaníliás cukrot és a frissen reszelt kezeletlen citromhéját is. (ez utóbbi akár el is hagyható)
  5. Fűszerezzük ízlés szerint őrölt fahéjjal, szegfűszeggel.
  6. Majd botmixerrel pépesítsük össze úgy, hogy ne maradjanak benne szeder darabok.
  7. Tegyük hűtőbe legalább egy órára, hogy összeérjenek az ízek.
  8. Tálalás előtt a félretett szeder darabokkal és esetleg tejszínhabbal, mentalevélkékkel díszítjük.

Ha gyerekek nem fogyasztanak belőle, akkor készíthetjük alkoholosan is. Ebben az esetben kb. 1 evőkanálnyi szeder- vagy málna-, áfonya likőrt vagy rumot adhatunk hozzá, ezzel kell összeturmixolni a gyümölcsöt. Jól behűtve kínáljuk. Nyáron édesség helyett is nagyon jó választás. Jó étvágyat hozzá!

Egyszerű és finom ünnepi szederkrémleves készítése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez