Tartalomjegyzék
A szederkrémleves egy nagyon népszerű, hűsítő, frissítő leves a nyári napokra. Mivel a szeder vitamin–, ásványi anyag és rost tartalma is magas, ráadásul nagy része víz, még a fogyókúrás étrendekbe is remekül beilleszthető. Arra érdemes figyelni azonban, hogy a szeder még hűtőben tartva sem tárolható néhány napnál tovább. Ezért érdemes a leszedést vagy a beszerzést követően minél előbb feldolgozni. Ez a krémleves pár perc alatt elkészíthető, mely nagyon jól esik a nyári nagy melegben. De fagyasztott szederből az év bármely időszakában könnyen, gyorsan elkészíthető.
Tejszínes szederkrémleves recept
Hozzávalók:
- 50 dkg szeder
- 1 dl habtejszín
- 1 evőkanál méz
- 1 dl víz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál cukor
- fahéj, szegfűszeg – ízlés szerint
- 1 kávéskanál frissen facsart citrom leve
- menta és/vagy citromfű – ízlés szerint díszítésnek
A szederkrémleves elkészítése lépésről – lépésre:
- A szeder szemeket óvatosan meg kell mosni a szárait, leveleit és a rossz szemeket ki kell válogatni.
- Hagyjunk néhány szemet a díszítéshez.
- Majd a megmosott gyümölcshöz adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és az ízlés szerinti fahéjat, esetleg szegfűszeget.
- Öntsük fel vízzel és a citromlevet is adjuk hozzá, majd forraljuk fel.
- Ezután adjuk hozzá a tejszínt, keverjünk rajta egyet és hagyjuk, hogy újra felforrjon.
- Majd vegyük le a tűzről és botmixerrel pépesítsük.
- Hagyjuk kihűlni és tegyük hűtőszekrénybe legalább egy fél órára, hogy lehűljön és összeérjenek az ízek.
- Tálalás előtt díszíthetjük a szeder szemekkel, de menta vagy citromfű levelekkel, tejszínhabbal egyaránt.
Ha gyerekek nem fogyasztanak belőle, akkor készíthetjük alkoholosan is. Ebben az esetben kb. 1 evőkanálnyi szeder- vagy málnalikőr szükséges hozzá, ezzel kell összeturmixolni a gyümölcsöt. Jól behűtve kínáljuk. Nyáron édesség helyett is nagyon jó választás. Jó étvágyat hozzá!
Joghurtos szederkrémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder
Vissza a kategória cikkeihez