Szederlekvár

A szederlekvár főzésének hazánkban ugyan nincs akkora hagyománya, mint a szilvalekvár, vagy sárgabarack lekvár főzésének, de egyre népszerűbb. A lekvár főzés folyamata meglehetősen hosszú, de megéri így készíteni, mivel nincs is jobb a házi ízeknél. Általában minden családnak van egy különleges, bevált receptje lekvárra, befőttre, kovászos uborkára, vagy bármely savanyúságra is és persze mindenki a sajátjára esküszik. Érdemes próbálkozni, hogy megtaláljuk a számunkra legjobbat. Jó tudni, hogy minél sűrűbb lekvárt szeretnénk, annál tovább kell főzni.

Szederlekvár recept

Hozzávalók:

  • 2 kg szeder (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
  • 80 dkg cukor
  • 1 citrom leve
  • nátrium-benzoát (elhagyható)
  • kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal

Szeder előkészítése főzésre:

  • szárak, levelek, sérült, penészes szemek eltávolítása
  • óvatos mosás álló vízben
  • majd leszűrés

A szederlekvár főzésének lépései:

  1. A megmosott gyümölcs öt botmixerrel össze kell pépesíteni.
  2. Majd egy szűrőn vagy apró lyukú szitán át kell passzírozni, hogy a magok ne kerüljenek bele.
  3. Ezután bele kell önteni a leszűrt szedret egy rozsdamentes lábosba.
  4. Rá kell szórni a cukrot és hozzáadni a citrom kifacsart levét (ez utóbbi akár el is hagyható, de pikánsabbá teszi a kész lekvárt).
  5. Majd fel kell tenni főni egy – lehetőleg rozsdamentes – lábosban, mivel abban kevesebb esélye lesz a leégésének.
  6. Kis lángon kell főzni addig, amíg be nem sűrűsödik, illetve elfő a habja.
  7. Főzés közben szinte folyamatos keverést igényel, elkerülendő a leégést.
  8. Ha egy tányérra cseppentünk egy kevés lekvárt és az már nem folyik szét, akkor biztosan elkészült.
  9. Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az előzőleg alaposan kifertőtlenített üvegeket.
  10. Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
  11. Tíz percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.
  12. Majd, ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira.  

TIPP: Csinos üvegekbe rakva, ajándéknak is remek!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom