Tartalomjegyzék
Hazánkban nagy hagyománya van a különböző likőröknek és ezek közül is az egyik legnépszerűbb az szederlikőr. Mely akár készen is vásárolható, de akár házilag, otthon mi magunk is elkészíthetjük. Igazán nem időigényes, gyorsan, egyszerűen elkészíthető. Csak az érési időt kell megvárni és már fogyasztható is. Bármilyen családi eseményre, születésnapra, névnapra, karácsonyra remek kínáló ital.
Szederlikőr vagy pálinka
A szederlikőr nem pálinka, ugyanis nem a gyümölcsből készül a pálinka, hanem egy már kész alkohol tovább ízesítése történik a szeder segítségével. De tulajdonképpen ilyen eljárással készül akár a zöld diópálinka vagy a szintén nagyon népszerű áfonya likőr egyaránt.
Szederlikőr recept
Hozzávalók:
- 25 dkg szeder
- 4 dl 96%-os alkohol
- 27 dkg kristálycukor
- 4 dl víz
- 1 db vaníliarúd
- egy fél db szerecsendió
- 3 db egész szegfűszeg
- jól záródó üvegek
A szedres likőr elkészítési lépései:
- A szedret megmossuk, átválogatjuk, a szárakat eltávolítjuk és egy szűrőn lecsepegtetjük.
- Egy tiszta, jól záródó üvegbe tesszük a szeder szemeket.
- A cukrot felfőzzük a 4 dl vízzel és egy félbevágott vaníliarúddal, a szegfűszeggel és a szerecsendióval.
- A habzásnál szedjük le róla a habot, majd hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt adjuk hozzá az alkoholt és töltsük a szederre.
- Zárjuk le az üveget és tegyük ablakba napos helyre 3-4 hétre.
- Három-négy hétig kell érlelni úgy, hogy minden nap meg kell kicsit rázogatni.
- Ha letelt az idő szűrjük le ritka szövésű ruhán vagy gézen keresztül.
- Ha összenyomunk a szederből mielőtt leszűrjük még szebb színt kap a likőrünk.
Minél tovább érik, annál finomabb lesz. A leszűrt likőr kellemes gyümölcsös illatú, finom aromájú. Kellemes aromája miatt szinte itatja magát, de az édeskés íze ne tévesszen meg senkit, az alkoholtartalma és ereje a hozzáadott alkoholéval azonos! Csinos üvegekbe töltve akár karácsonyi ajándéknak is remek lehet!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lik%C5%91r
Vissza a kategória cikkeihez