Szederszörp

A szederszörp, – akárcsak a többi gyümölcsből készült – mintha egyre nagyobb népszerűségnek örvendene az utóbbi években. Egyre több konyhában mossák az üvegeket és a friss gyümölcsöt a lekvárok, befőttek, szörpök és savanyúságok készítéséhez a gyümölcsök, zöldségek szezonjában. Mert aki evett/ivott már a házi készítésű finomságokból, az tudja igazán, hogy a bevásárlóközpontok polcain árult termékek meg sem közelítik a hagyományosan, házilag készült portékák ízeit. Ha nagyobb mennyiségű szederhez jutunk – ehhez érdemes a szeder szezont figyelni, ráadásul már itthon is vannak szedd magad akciók – akkor mindenképpen érdemes lekvárt, szörpöt eltenni télire, de akár lefagyasztani is. Csinos üvegekbe rakva és szépen feldíszítve pedig igazán különleges, egyedi ajándék is lehet karácsonyra.

Szederszörp recept

Hozzávalók:

  • 2 kg friss szeder (tetszés szerint növelhető a mennyiség)
  • 2 kg cukor
  • vékony tüll
  • 2 kávéskanál citromsav
  • 2 kávéskanál nátrium-benzoát
  • kifertőtlenített üvegek kupakokkal

Szeder előkészítése:

  • szárak, levelek eltávolítása, a szeder szemek átválogatása
  • majd alapos, de óvatos átmosása
  • lecsepegtetés
  • nagy edénybe tesszük kézzel (érdemes kesztyűben) összetörjük a szedret és konyharuhával lefedve egy napig érleljük hűvös helyen

A szederszörp készítés lépésről – lépésre:

  1. Az összetört szedret egy vékony tüllön átszűrjük és hagyjuk jól lecsöpögni.
  2. Majd egy fakanálra fellógatva a szedres „batyut” hagyni kell még, hogy kicsöpögjön.
  3. Majd minden liter szederléhez 1 kg cukrot és 1 teáskanálnyi citromsavat adunk.
  4. Addig kevergetjük, amíg a cukor elolvad.
  5. Friss fogyasztás esetén már üvegekbe is tölthetjük és mehet a hűtőbe.
  6. Ha télire tesszük el, akkor viszont fel kell forralni és a forrástól számított 2-3 percig főzni.
  7. Majd forrón üvegekbe kell tölteni és jól lezárni.
  8. Ezután száraz dunsztba kell tenni és otthagyni addig, amíg teljesen ki nem hűl.
  9. Ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira. 

Bármilyen más gyümölccsel elkészíthető, vagy akár vegyesen is főzhetjük. Érdemes próbálkozni, mert különleges ízvilágú, egyedi szörpöket készíthetünk.

Szeder szörp:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom