Tartalomjegyzék
A szederszörp, – akárcsak a többi gyümölcsből készült – mintha egyre nagyobb népszerűségnek örvendene az utóbbi években. Egyre több konyhában mossák az üvegeket és a friss gyümölcsöt a lekvárok, befőttek, szörpök és savanyúságok készítéséhez a gyümölcsök, zöldségek szezonjában. Mert aki evett/ivott már a házi készítésű finomságokból, az tudja igazán, hogy a bevásárlóközpontok polcain árult termékek meg sem közelítik a hagyományosan, házilag készült portékák ízeit. Ha nagyobb mennyiségű szederhez jutunk – ehhez érdemes a szeder szezont figyelni, ráadásul már itthon is vannak szedd magad akciók – akkor mindenképpen érdemes lekvárt, szörpöt eltenni télire, de akár lefagyasztani is. Csinos üvegekbe rakva és szépen feldíszítve pedig igazán különleges, egyedi ajándék is lehet karácsonyra.
Szederszörp recept
Hozzávalók:
- 2 kg friss szeder (tetszés szerint növelhető a mennyiség)
- 2 kg cukor
- vékony tüll
- 2 kávéskanál citromsav
- 2 kávéskanál nátrium-benzoát
- kifertőtlenített üvegek kupakokkal
Szeder előkészítése:
- szárak, levelek eltávolítása, a szeder szemek átválogatása
- majd alapos, de óvatos átmosása
- lecsepegtetés
- nagy edénybe tesszük kézzel (érdemes kesztyűben) összetörjük a szedret és konyharuhával lefedve egy napig érleljük hűvös helyen
A szederszörp készítés lépésről – lépésre:
- Az összetört szedret egy vékony tüllön átszűrjük és hagyjuk jól lecsöpögni.
- Majd egy fakanálra fellógatva a szedres „batyut” hagyni kell még, hogy kicsöpögjön.
- Majd minden liter szederléhez 1 kg cukrot és 1 teáskanálnyi citromsavat adunk.
- Addig kevergetjük, amíg a cukor elolvad.
- Friss fogyasztás esetén már üvegekbe is tölthetjük és mehet a hűtőbe.
- Ha télire tesszük el, akkor viszont fel kell forralni és a forrástól számított 2-3 percig főzni.
- Majd forrón üvegekbe kell tölteni és jól lezárni.
- Ezután száraz dunsztba kell tenni és otthagyni addig, amíg teljesen ki nem hűl.
- Ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira.
Bármilyen más gyümölccsel elkészíthető, vagy akár vegyesen is főzhetjük. Érdemes próbálkozni, mert különleges ízvilágú, egyedi szörpöket készíthetünk.
Szeder szörp:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder
Vissza a kategória cikkeihez