Tartalomjegyzék
A szederszósz nem olyan jellegzetes – a menzai emlékeket idéző – és ismert szósz, mint például a meggyszósz. Mégis mindenképpen érdemes pedig kipróbálni a szeder szezonban, mert egyszerűen, gyorsan elkészíthető és remekül illik főtt, vagy akár sült húsok mellé is. De a grillezett sajtokkal is jól harmonizál. Sütemények mellé is kiváló. A szeder édes-savanykás ízét a cukor édesíti, a kevés fahéj és gyömbér pedig igazán pikánssá teszi. Nemcsak friss, hanem fagyasztott szeder is lehet az alapja.
Szederszósz recept
Hozzávalók:
- 30 dkg szeder (friss vagy fagyasztott) + néhány szem díszítésnek
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 dl víz
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- késhegynyi fahéj
- késhegynyi őrölt gyömbér
A szederszósz elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a szeder szemeket válogassuk ki. A szárakat, leveleket, hibás szemeket távolítsuk el.
- Majd óvatosan mossuk meg és hagyjuk egy szűrőn, hogy lecsöpögjön a víz.
- Ezután egy nagyobb lábosba öntsük bele a szeder szemeket és adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket.
- Adjunk hozzá kevés vizet.
- Majd közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzzük össze a szedret. (Ha zavaró a sok mag benne, akár át is szűrhető, passzírozható).
- Ha már feloldódott a cukor és a szederszemek is elkezdenek szétesni, akkor keverjük össze a deci vizet a keményítővel.
- Adjuk a szederhez a keményítőt és főzzük össze addig, amíg sűrű szósz nem lesz.
- Majd vegyük le a tűzről és még akár melegen, vagy hidegen tálaljuk.
TIPP: Ha pikánsabban szeretnénk, adhatunk hozzá pár csepp frissen facsart citromlevet is. A félretett szeder szemekkel és esetleg citromfű vagy menta levelekkel díszíthetjük. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder
Vissza a kategória cikkeihez