Szederszósz

A szederszósz nem olyan jellegzetes – a menzai emlékeket idéző – és ismert szósz, mint például a meggyszósz. Mégis mindenképpen érdemes pedig kipróbálni a szeder szezonban, mert egyszerűen, gyorsan elkészíthető és remekül illik főtt, vagy akár sült húsok mellé is. De a grillezett sajtokkal is jól harmonizál. Sütemények mellé is kiváló. A szeder édes-savanykás ízét a cukor édesíti, a kevés fahéj és gyömbér pedig igazán pikánssá teszi. Nemcsak friss, hanem fagyasztott szeder is lehet az alapja.

Szederszósz recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg szeder (friss vagy fagyasztott) + néhány szem díszítésnek
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 dl víz
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • késhegynyi fahéj
  • késhegynyi őrölt gyömbér

A szederszósz elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a szeder szemeket válogassuk ki. A szárakat, leveleket, hibás szemeket távolítsuk el.
  2. Majd óvatosan mossuk meg és hagyjuk egy szűrőn, hogy lecsöpögjön a víz.
  3. Ezután egy nagyobb lábosba öntsük bele a szeder szemeket és adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket.
  4. Adjunk hozzá kevés vizet.
  5. Majd közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzzük össze a szedret. (Ha zavaró a sok mag benne, akár át is szűrhető, passzírozható).
  6. Ha már feloldódott a cukor és a szederszemek is elkezdenek szétesni, akkor keverjük össze a deci vizet a keményítővel.
  7. Adjuk a szederhez a keményítőt és főzzük össze addig, amíg sűrű szósz nem lesz.
  8. Majd vegyük le a tűzről és még akár melegen, vagy hidegen tálaljuk.

TIPP: Ha pikánsabban szeretnénk, adhatunk hozzá pár csepp frissen facsart citromlevet is. A félretett szeder szemekkel és esetleg citromfű vagy menta levelekkel díszíthetjük. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom