Szedres áfonyás pohárkrém

A szedres áfonyás pohárkrém, főleg akkor kerül előtérbe, ha érik a szeder és a friss áfonya is. Számos szedres és áfonyás desszert létezik, – hiszen mindkettő népszerű desszert gyümölcs – ezek közé tartozik ez az egyszerűen elkészíthető mascarponés pohárkrém is. Pohárkrémből is nagyon sokféle variáció készíthető egyéni ízlésvilágunknak és az éppen otthon elérhető készleteinknek megfelelően.

Bármely más idénygyümölccsel – de akár fagyasztott gyümölcsökből is – készíthető. Így nemcsak a szeder és áfonya szezonban érdemes kipróbálni, hanem az év során bármikor, bármely alkalomra, vagy alkalom nélkül. Ráadásul a szeder és az áfonya is nagyon egészséges, mivel számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, így rendszeres fogyasztásukkal az egészségünk megőrzéséért is sokat tehetünk.  

Szedres áfonyás pohárkrém recept

Hozzávalók:

  • 15 dkg szeder (néhány szem még a díszítéshez)
  • 15 dkg áfonya (néhány szem még a díszítéshez)
  • 10-12 db babapiskóta
  • 25 dkg mascarpone
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál porcukor
  • 10-15 dkg tejföl
  • őrölt fahéj – ízlés szerint
  • csokoládé – a díszítéshez
  • tejszínhab – a díszítéshez (elhagyható)

A szedres áfonyás pohárkrém elkészítési lépései:

  1. A szedret és az áfonyát is óvatosan meg kell mosni a szárait, leveleit és a rossz szemeket ki kell válogatni.  Majd hagyjuk egy szűrőben lecsöpögni.
  2. Majd egy tálba töltsük bele a lecsöpögtetett szedret és óvatosan keverjük össze a 1-2 evőkanál porcukorral, fél csomag vaníliás cukorral és az ízlés szerinti fahéjjal. (Fahéjas vaníliás cukrot is használhatunk).
  3. Tegyünk ugyanígy az áfonya esetében is. Kicsit törjük meg az áfonya szemeket.
  4. Hagyjuk legalább fél órán keresztül állni őket és időnként óvatosan kavarjuk meg.  
  5. Addig a mascarponét keverjük simára két evőkanálnyi porcukorral a két csomag vaníliás cukorral és a tejföllel.
  6. Majd a poharak aljába törjünk babapiskótát, kanalazzunk a cukrozott áfonyából, aztán a mascarponés keverékből, a szedres keverékből és végül ismét a mascarponéssal fejezzük be a rétegezést.
  7. 1-1 pappiskótát szúrjunk bele az elkészült krémbe.
  8. Tegyük hűtőszekrénybe és jól hűtsük le.

Tálalás előtt 10-15 perccel már vegyük ki a hűtőszekrényből. Díszíthetjük csokoládé forgáccsal és a friss szeder és áfonya szemekkel (esetleg tejszínhabbal is). Bármilyen gyümölccsel készíthető, akár vendégváró desszertnek is. Jó étvágyat hozzá!

Tejfölös-szedres pohárkrém recept:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom