Tartalomjegyzék
A szedres áfonyás pohárkrém, főleg akkor kerül előtérbe, ha érik a szeder és a friss áfonya is. Számos szedres és áfonyás desszert létezik, – hiszen mindkettő népszerű desszert gyümölcs – ezek közé tartozik ez az egyszerűen elkészíthető mascarponés pohárkrém is. Pohárkrémből is nagyon sokféle variáció készíthető egyéni ízlésvilágunknak és az éppen otthon elérhető készleteinknek megfelelően.
Bármely más idénygyümölccsel – de akár fagyasztott gyümölcsökből is – készíthető. Így nemcsak a szeder és áfonya szezonban érdemes kipróbálni, hanem az év során bármikor, bármely alkalomra, vagy alkalom nélkül. Ráadásul a szeder és az áfonya is nagyon egészséges, mivel számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, így rendszeres fogyasztásukkal az egészségünk megőrzéséért is sokat tehetünk.
Szedres áfonyás pohárkrém recept
Hozzávalók:
- 15 dkg szeder (néhány szem még a díszítéshez)
- 15 dkg áfonya (néhány szem még a díszítéshez)
- 10-12 db babapiskóta
- 25 dkg mascarpone
- 3 csomag vaníliás cukor
- 5 evőkanál porcukor
- 10-15 dkg tejföl
- őrölt fahéj – ízlés szerint
- csokoládé – a díszítéshez
- tejszínhab – a díszítéshez (elhagyható)
A szedres áfonyás pohárkrém elkészítési lépései:
- A szedret és az áfonyát is óvatosan meg kell mosni a szárait, leveleit és a rossz szemeket ki kell válogatni. Majd hagyjuk egy szűrőben lecsöpögni.
- Majd egy tálba töltsük bele a lecsöpögtetett szedret és óvatosan keverjük össze a 1-2 evőkanál porcukorral, fél csomag vaníliás cukorral és az ízlés szerinti fahéjjal. (Fahéjas vaníliás cukrot is használhatunk).
- Tegyünk ugyanígy az áfonya esetében is. Kicsit törjük meg az áfonya szemeket.
- Hagyjuk legalább fél órán keresztül állni őket és időnként óvatosan kavarjuk meg.
- Addig a mascarponét keverjük simára két evőkanálnyi porcukorral a két csomag vaníliás cukorral és a tejföllel.
- Majd a poharak aljába törjünk babapiskótát, kanalazzunk a cukrozott áfonyából, aztán a mascarponés keverékből, a szedres keverékből és végül ismét a mascarponéssal fejezzük be a rétegezést.
- 1-1 pappiskótát szúrjunk bele az elkészült krémbe.
- Tegyük hűtőszekrénybe és jól hűtsük le.
Tálalás előtt 10-15 perccel már vegyük ki a hűtőszekrényből. Díszíthetjük csokoládé forgáccsal és a friss szeder és áfonya szemekkel (esetleg tejszínhabbal is). Bármilyen gyümölccsel készíthető, akár vendégváró desszertnek is. Jó étvágyat hozzá!
Tejfölös-szedres pohárkrém recept:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder
Vissza a kategória cikkeihez