Szedres desszertek

A szedres desszertek rendkívül sokfélék és számos közülük sütést sem igényel. Ráadásul mivel a korai fajták termése már nyár közepétől elérhető, így a szeder szezon elég korán kezdődik. A számos nemesítésnek köszönhetően pedig a friss szeder akár októberig is elérhető. Ezalatt a friss gyümölcsből lekvár, szörp, dzsem is készíthető, de a szeder remekül le is fagyasztható.

Aki pedig maga szedné a friss gyümölcsöt, de nincs kertje, vagy ott nem terem, szedd magad akciókat keressen. Számos helyszínen – az ország különböző pontjain – találunk kerteket, amelyeket megnyitnak a látogatók előtt ebben az időszakban. 

Szedres desszertek – melyek sütést igényelnek  

Túlzás nélkül lehet állítani, hogy a szedres készült ételek legnagyobb számban desszertek, sütemények formájában készíthetőek. A szedres desszertek száma szinte végtelen. A háziasszonyok számtalan remek receptet alkottak ebből a népszerű, fagyaszott állapotban egész évben elérhető gyümölcsből. A klasszikus szeder torta is sokféleképpen elkészthető, akár diétás, akár gluténmentes változatokban is. A sütemények készülhetnek szedres töltelékkel, vagy a tésztába keverve, remek kiegészítést adva a pitéknek, kevert süteményeknek.

Szedres desszertek – sütés nélkül

A sütés nélküli szedres édességek a nyári időszak legnépszerűbb receptjei. Számos közülük kekszes alappal készül, akárcsak a szedres golyó, vagy némely pohárkrém. A pohárkrémek a legkülönfélébben variálhatók – mascarponéval vagy túrókrémmel – és szeder mellett egyéb idény gyümölcsökkel is keverhetők. A szedres parfé torták és a fagylalt is népszerű hűsítő csemege, érdemes házilag is elkészíteni.

Szederkrémleves

Bár a szederkrémleves ezek közül egyik kategóriába sem tartozik, de mindenképpen kihagyhatatlan a friss szeder szezonjában. Ezek is többféleképpen készíthetők. Főleg a pudingos és a tejszínes krémleves változatok igazán népszerűek, de nagy előnye, hogy számos módon változtatható. További gyümölcsök hozzáadásával pedig igazi ízorgiát lehet elérni. A variációknak tényleg szinte csak az ízlésünk és a fantáziánk szab határt.

Szedres finomságok – italok

A szedres italok is nagyon népszerűek és nemcsak a szederszörp. Egyre több helyen kínálnak különböző ízesítésű limonádékat is, így szedres limonádét is. De a nyár kedvelt reggeli itala a szedres turmix is, mely egyéb gyümölcsökkel, zöldségekkel is keverhető, akár pillanatnyi hangulatunknak megfelelően is.

De szederből egyéb más nyáresti hűsítők is készíthetők, akár alkoholos, akár mentes változatban. De ne feledkezzünk meg a zamatos szederborról, vagy a különleges ízvilágú szeder pálinkáról sem.

Joghurtos szederfagyi:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom