Szedres morzsasüti

A szedres morzsasüti könnyen elkészíthető, nagyon gyümölcsös, zamatos sütemény, melyet mindenképpen érdemes kipróbálni! A szedres sütemények a szeder szezon elmaradhatatlan illatos süteményei, melyek egyéb gyümölcsökkel – eper, meggy, cseresznye – tovább variálhatók. Ebben az időszakban készül számos háztartásban a szederlekvár, dzsem és ahol sok gyümölcs van, a hordókban gyűlik a szeder pálinka készítéséhez szükséges mennyiség is.

Szedres morzsasüti recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg finomliszt vagy zabliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 12,5 dkg puha vaj
  • 40 dkg friss szeder
  • 1 csipet só
  • ízlés szerint fahéj (elhagyható)

A szedres morzsasüti elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A gyümölcsöt meg kell mosni, a száraikat, leveleiket és sérült szemeket el kell távolítani. Majd egy szűrőben hagyni, hogy lecsöpögjenek.  
  2. A vajat fel kell olvasztani egy edényben, majd hagyni kell kihűlni.
  3. Az átszitált lisztet össze kell keverni a sütőporral, csipet sóval, majd hozzá kell adni a cukrot, a vaníliás cukrot és a felolvasztott vajat.
  4. A sütőt elő kell melegíteni 160 fokra.
  5. Az egészből konyhai robotgépben – először az alacsonyabb fokozatot rövid ideig, majd a legmagasabb fokozaton – morzsa tésztát kell készíteni.
  6. A tésztamorzsa kb. háromnegyed részét bele kell tenni a kivajazott, kilisztezett sütőformába, és lenyomkodni, elegyengetni benne.
  7. A tésztán a szeder darabokat el kell oszlatni, egyengetni.
  8. Majd a maradék morzsatésztával be kell fedni az egészet.
  9. Az előmelegített sütőben nagyjából 25-30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a tetején a tészta már szép aranybarnára sült. (Esetleg fóliával le lehet fedni, ha hamarabb pirulna, hogy ne égjen meg).
  10. Miután megsült a sütemény még 10 percig hagyni kell hűlni, mielőtt a formából kivennénk.
  11. Ha kivettük, szeletelhető és porcukorral még tovább ízesíthető.

A tetejére rakott gyümölcsöt akár almával, vagy barackkal vegyesen is rakhatjuk, így egy recepttel többféle süteményt is készíthetünk, senki nem fogja megunni. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom