Szedres palacsinta

A palacsinta az egyik legnépszerűbb édesség hazánkban, melyet számos módon variálunk, ilyen a szedres palacsinta is. A gyümölcsökkel kevert palacsinta igazi különlegesség, kár lenne kihagyni, ha érik az eper, a málna, szeder vagy áfonya. Ezek a gyümölcsök egyébként is fő alapanyagai az édességeknek, süteményeknek. Számos módon variálható, gazdagítható, ízesíthető. Igazán csak a fantáziánk és az otthoni készleteink szabhatnak határt. Érdemes a szeder szezonban is többféle recepttel próbálkozni, hiszen sokféle megtalálható a kínálatban. A szeder ráadásul nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Mivel pedig kiválóan fagyasztható, így egész évben hozzájuthatunk. Ez a palacsinta igazán különleges, bármely alkalomra kitűnő választás.

Szedres palacsinta túrókrémmel – recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg szeder
  • 2 db tojás
  • 2,5 dl tej
  • 2 evőkanál napraforgó olaj
  • szénsavas ásványvíz vagy szódavíz
  • csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 evőkanál tejföl
  • 5 dkg porcukor
  • frissen reszelt citromhéj
  • fahéj – ízlés szerint (elhagyható)
  • citromfű – elhagyható

A szedres palacsinta elkészítése lépésről-lépésre:

  1. Először a szedret óvatosan mossuk meg, törjük össze és egy szűrőn nyomjuk át a húsát, levét, de a magokat fogjuk fel. (Hagyjunk a díszítéshez egész szemeket).
  2. A tojásokat összekeverjük az olajjal a csipet sóval és a tejjel.
  3. Majd folyamatosan adagolva hozzá a lisztet, csomómentesre keverjük.
  4. Adjuk hozzá a szeder leszűrt húsát és levét is és azzal is keverjük össze.
  5. Majd tegyük hűtőszekrénybe legalább egy fél órára a palacsinta tésztát.
  6. Addig a túrót törjük össze villával és keverjük el a tejföllel, vaníliás cukorral és a porcukorral.
  7. Ízesítsük frissen reszelt citromhéjával és ízlés szerinti fahéjjal és apróra összevagdosott citromfűvel is.
  8. Majd a tésztát vegyük ki a hűtőből, ha nagyon besűrűsödött, ásványvízzel (vagy szederszörppel) a megfelelő állagúra – mely se nem túl híg, se nem túl sűrű – hígítsuk.
  9. Palacsintasütőben kevés olajat hevítünk és merőkanállal belemerjük a tésztát.
  10. Körbe forgatjuk a palacsintasütőben, hogy mindenhol egyenletes legyen és néhány perc alatt megsütjük.
  11. Majd átforgatjuk a másik oldalára is és azt is megsütjük.
  12. Addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy.
  13. A túrótöltelékkel megtöltjük a kész palacsintákat és felcsavarjuk őket.
  14. Szederszemekkel díszítve tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom