Tartalomjegyzék
A palacsinta az egyik legnépszerűbb édesség hazánkban, melyet számos módon variálunk, ilyen a szedres palacsinta is. A gyümölcsökkel kevert palacsinta igazi különlegesség, kár lenne kihagyni, ha érik az eper, a málna, szeder vagy áfonya. Ezek a gyümölcsök egyébként is fő alapanyagai az édességeknek, süteményeknek. Számos módon variálható, gazdagítható, ízesíthető. Igazán csak a fantáziánk és az otthoni készleteink szabhatnak határt. Érdemes a szeder szezonban is többféle recepttel próbálkozni, hiszen sokféle megtalálható a kínálatban. A szeder ráadásul nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Mivel pedig kiválóan fagyasztható, így egész évben hozzájuthatunk. Ez a palacsinta igazán különleges, bármely alkalomra kitűnő választás.
Szedres palacsinta túrókrémmel – recept
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg szeder
- 2 db tojás
- 2,5 dl tej
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- szénsavas ásványvíz vagy szódavíz
- csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1,5 evőkanál tejföl
- 5 dkg porcukor
- frissen reszelt citromhéj
- fahéj – ízlés szerint (elhagyható)
- citromfű – elhagyható
A szedres palacsinta elkészítése lépésről-lépésre:
- Először a szedret óvatosan mossuk meg, törjük össze és egy szűrőn nyomjuk át a húsát, levét, de a magokat fogjuk fel. (Hagyjunk a díszítéshez egész szemeket).
- A tojásokat összekeverjük az olajjal a csipet sóval és a tejjel.
- Majd folyamatosan adagolva hozzá a lisztet, csomómentesre keverjük.
- Adjuk hozzá a szeder leszűrt húsát és levét is és azzal is keverjük össze.
- Majd tegyük hűtőszekrénybe legalább egy fél órára a palacsinta tésztát.
- Addig a túrót törjük össze villával és keverjük el a tejföllel, vaníliás cukorral és a porcukorral.
- Ízesítsük frissen reszelt citromhéjával és ízlés szerinti fahéjjal és apróra összevagdosott citromfűvel is.
- Majd a tésztát vegyük ki a hűtőből, ha nagyon besűrűsödött, ásványvízzel (vagy szederszörppel) a megfelelő állagúra – mely se nem túl híg, se nem túl sűrű – hígítsuk.
- Palacsintasütőben kevés olajat hevítünk és merőkanállal belemerjük a tésztát.
- Körbe forgatjuk a palacsintasütőben, hogy mindenhol egyenletes legyen és néhány perc alatt megsütjük.
- Majd átforgatjuk a másik oldalára is és azt is megsütjük.
- Addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy.
- A túrótöltelékkel megtöltjük a kész palacsintákat és felcsavarjuk őket.
- Szederszemekkel díszítve tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder
Vissza a kategória cikkeihez