Tartalomjegyzék
Számos szedres piskótatekercs recept létezik és kinek-kinek magának kell kitapasztalnia, melyik számára a könnyen elkészíthető és a család számára is nagyon ízletes. A piskótás receptekben az az igazán jó, hogy végtelen sokféleképpen variálható. Bármely más egyéb idény gyümölccsel – őszibarack, cseresznye, szilva, körte – is helyettesíthető, de akár vegyesen is készíthető. Ráadásul, ha nincs friss gyümölcsünk, vagy már a befőtt is elfogyott, lekvárral is zamatos piskótás süteményeket készíthetünk.
Zamatos szedres piskótatekercs recept
Hozzávalók a piskótához:
- 8 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
- 9 dkg cukor
- 3 darab egész tojás
- vaj – a tepsi kikenéséhez
- porcukor
Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 2 csomag habfixáló
- 8 dkg cukor
- 30 dkg szeder (vagy egyéb erdei mix) friss vagy fagyasztott
- 1 csomag vaníliás cukor
A szedres piskótatekercs elkészítése lépésről – lépésre:
- A friss gyümölcsöket megmossuk, a szárakat és a hibás szemeket kiválogatjuk. Lecsepegtetjük, majd félre tesszük.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- A megmosott tojásokat először ketté választjuk a fehérjékre és a sárgájukra.
- A fehérjéből kemény habot verünk a csipet sóval.
- A sárgákat pedig összekeverjük, felhabosítjuk a kimért cukorral.
- Az előzőleg átszitált liszthez hozzákeverjük a sütőport.
- A tojássárgás cukorhoz adjuk a lisztet folyamatos keverés mellett, majd hozzáadjuk a kemény habbá vert fehérjét is.
- A tésztát óvatosan összekavarjuk, majd kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk.
- Majd a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 10 percig sütjük.
- Ha elkészült egy konyharuhát megszórunk porcukorral és a tésztát ráborítjuk.
- A konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük és így hagyjuk kicsit hűlni.
- Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez a habfixálót a kétféle cukorral összekeverjük és a mascarponéhoz adjuk. (A mascarponéba keverhetünk kevés reszelt citromhéjat is).
- Majd belekeverjük a szedret vagy vegyesen a gyümölcsöket.
- Kitekerjük a roládot, megkenjük a gyümölcsös krémmel és ismét feltekerjük.
- Majd hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
- Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg, tejszínhabot fújunk rá és arra tesszük a gyümölcsöket díszítésként.
Zamatos, krémes sütemény a végeredmény! Remek édesség egy vasárnapi ebéd után, de vendégvárónak is tökéletes. Érdemes kipróbálni más gyümölcsökkel, de akár vegyesen is. Jó étvágyat hozzá!
Szedres piskótatekercs:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder
Vissza a kategória cikkeihez