Szedres piskótatekercs

Számos szedres piskótatekercs recept létezik és kinek-kinek magának kell kitapasztalnia, melyik számára a könnyen elkészíthető és a család számára is nagyon ízletes. A piskótás receptekben az az igazán jó, hogy végtelen sokféleképpen variálható. Bármely más egyéb idény gyümölccsel őszibarack, cseresznye, szilva, körte – is helyettesíthető, de akár vegyesen is készíthető. Ráadásul, ha nincs friss gyümölcsünk, vagy már a befőtt is elfogyott, lekvárral is zamatos piskótás süteményeket készíthetünk.

Zamatos szedres piskótatekercs recept

Hozzávalók a piskótához:

  • 8 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 9 dkg cukor
  • 3 darab egész tojás
  • vaj – a tepsi kikenéséhez
  • porcukor

Hozzávalók a krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 csomag habfixáló
  • 8 dkg cukor
  • 30 dkg szeder (vagy egyéb erdei mix) friss vagy fagyasztott
  • 1 csomag vaníliás cukor

A szedres piskótatekercs elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A friss gyümölcsöket megmossuk, a szárakat és a hibás szemeket kiválogatjuk. Lecsepegtetjük, majd félre tesszük.
  2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  3. A megmosott tojásokat először ketté választjuk a fehérjékre és a sárgájukra.
  4. A fehérjéből kemény habot verünk a csipet sóval.
  5. A sárgákat pedig összekeverjük, felhabosítjuk a kimért cukorral.
  6. Az előzőleg átszitált liszthez hozzákeverjük a sütőport.
  7. A tojássárgás cukorhoz adjuk a lisztet folyamatos keverés mellett, majd hozzáadjuk a kemény habbá vert fehérjét is.
  8. A tésztát óvatosan összekavarjuk, majd kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk.
  9. Majd a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 10 percig sütjük.
  10. Ha elkészült egy konyharuhát megszórunk porcukorral és a tésztát ráborítjuk.
  11. A konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük és így hagyjuk kicsit hűlni.
  12. Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez a habfixálót a kétféle cukorral összekeverjük és a mascarponéhoz adjuk. (A mascarponéba keverhetünk kevés reszelt citromhéjat is).
  13. Majd belekeverjük a szedret vagy vegyesen a gyümölcsöket.
  14. Kitekerjük a roládot, megkenjük a gyümölcsös krémmel és ismét feltekerjük.
  15. Majd hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
  16. Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg, tejszínhabot fújunk rá és arra tesszük a gyümölcsöket díszítésként.

Zamatos, krémes sütemény a végeredmény! Remek édesség egy vasárnapi ebéd után, de vendégvárónak is tökéletes. Érdemes kipróbálni más gyümölcsökkel, de akár vegyesen is. Jó étvágyat hozzá!

Szedres piskótatekercs:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom