Tartalomjegyzék
A szedres rácsos omlós sütit készíthetjük friss és fagyasztott szederből is. Ez a süti igazán könnyen elkészíthető, nagyon gyümölcsös, zamatos sütemény, melyet mindenképpen érdemes kipróbálni! Amire érdemes odafigyelni, hogy a vajas tésztát minél előbb állítsuk össze. A tészta akkor lesz igazán omlós, ha a liszt, vaj, és cukor aránya 3:2:1. A szedres sütemények a szeder szezon elmaradhatatlan illatos süteményei, melyek egyéb gyümölcsökkel – eper, meggy, cseresznye – tovább variálhatók. Ebben az időszakban készül számos háztartásban a szederlekvár, dzsem és ahol sok gyümölcs van, a hordókban gyűlik a szeder pálinka készítéséhez szükséges mennyiség is.
Szedres rácsos süti recept
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg finomliszt vagy zabliszt
- 20 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál hideg víz
- csipet só
A töltelékhez:
A szedres rácsos süti elkészítése lépésről – lépésre:
- A gyümölcsöt meg kell mosni, a száraikat, leveleiket és sérült szemeket el kell távolítani. Majd egy szűrőben hagyni, hogy lecsöpögjenek.
- Majd a lisztet össze kell keverni a kétféle cukorral és a csipet sóval.
- Ezután morzsoljuk bele a hideg vajat.
- Adjuk hozzá a tojássárgáját és gyúrjuk össze a tésztát.
- Ha nem áll össze, adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet.
- Majd csomagoljuk fóliába és legalább fél órára tegyük hűtőszekrénybe.
- A sütőformát kenjük meg vajjal és szórjuk meg liszttel vagy béleljük ki sütőpapírral.
- A tésztát lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk akkorára, amekkora a sütőformánk.
- Majd tegyük is a formába.
- Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
- A szedret keverjük össze a kétféle cukorral és egyengessük el a tésztán.
- A maradék tésztából sodorjunk csíkokat és rácsozzuk be vele a pite tetejét.
- Majd tegyük az előmelegített sütőbe és 25-30 perc alatt süssük készre.
- Miután megsült a sütemény még 10 percig hagyni kell hűlni, mielőtt a formából kivennénk.
- Ha kivettük, szeletelhető és porcukorral még tovább ízesíthető.
A szeder bármilyen gyümölccsel helyettesíthető, akár vegyesen is keverhetjük. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder
Vissza a kategória cikkeihez