Szedres rácsos

A szedres rácsos omlós sütit készíthetjük friss és fagyasztott szederből is. Ez a süti igazán könnyen elkészíthető, nagyon gyümölcsös, zamatos sütemény, melyet mindenképpen érdemes kipróbálni! Amire érdemes odafigyelni, hogy a vajas tésztát minél előbb állítsuk össze. A tészta akkor lesz igazán omlós, ha a liszt, vaj, és cukor aránya 3:2:1. A szedres sütemények a szeder szezon elmaradhatatlan illatos süteményei, melyek egyéb gyümölcsökkel – eper, meggy, cseresznye – tovább variálhatók. Ebben az időszakban készül számos háztartásban a szederlekvár, dzsem és ahol sok gyümölcs van, a hordókban gyűlik a szeder pálinka készítéséhez szükséges mennyiség is.

Szedres rácsos süti recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg finomliszt vagy zabliszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál hideg víz
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 40 dkg szeder
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál – vagy ízlés szerinti – fahéj

A szedres rácsos süti elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A gyümölcsöt meg kell mosni, a száraikat, leveleiket és sérült szemeket el kell távolítani. Majd egy szűrőben hagyni, hogy lecsöpögjenek.  
  2. Majd a lisztet össze kell keverni a kétféle cukorral és a csipet sóval.
  3. Ezután morzsoljuk bele a hideg vajat.
  4. Adjuk hozzá a tojássárgáját és gyúrjuk össze a tésztát.
  5. Ha nem áll össze, adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet.
  6. Majd csomagoljuk fóliába és legalább fél órára tegyük hűtőszekrénybe.
  7. A sütőformát kenjük meg vajjal és szórjuk meg liszttel vagy béleljük ki sütőpapírral.
  8. A tésztát lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk akkorára, amekkora a sütőformánk.
  9. Majd tegyük is a formába.
  10. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  11. A szedret keverjük össze a kétféle cukorral és egyengessük el a tésztán.
  12. A maradék tésztából sodorjunk csíkokat és rácsozzuk be vele a pite tetejét.
  13. Majd tegyük az előmelegített sütőbe és 25-30 perc alatt süssük készre.
  14. Miután megsült a sütemény még 10 percig hagyni kell hűlni, mielőtt a formából kivennénk.
  15. Ha kivettük, szeletelhető és porcukorral még tovább ízesíthető.

A szeder bármilyen gyümölccsel helyettesíthető, akár vegyesen is keverhetjük. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez