Szedres receptek

A szedres receptek mindig nagy népszerűségnek örvendtek. A szeder szezonban pedig sok háztartásban ebből az alapanyagból is készülnek a különböző finomságok. Bár a szezon nem tart hosszú ideig, a különböző érésű szeder fajtáknak köszönhetően, egészen sokáig elérhető friss szeder is. A számos nemesítés hatására, már nemcsak néhány hét a friss gyümölcs időszaka. De akár le is fagyasztható, így egész évben könnyedén hozzájutunk. Ráadásul készíthetünk belőle lekvárt vagy dzsemet is így, ha a fagyasztónkban nincs hely, akkor sem kell lemondanunk a különlegesen ízesíthető, finom gyümölcsről. Bár elsősorban a szederkrémlevest ismerjük, de ezen kívül is számos felhasználási módja ismert.

Számos betegség megelőzhető rendszeres fogyasztásával, hiszen a szeder hatása a szervezetre igazán jótékony. Mivel magas a vitamin- és ásványianyag tartalma, ezenkívül a szervezet számára fontos rost is nagy mennyiségben megtalálható benne. Ráadásul több, mint 80%-a víz.

Szedres receptek

A szeder ideális fogyasztási módjai:

Elsősorban nyers fogyasztása jellemző. Nagyon jó szomjoltó is a nyárvégi nagy melegben.

Húsából készülhet leves, krémleves, turmix, de püré egyaránt. De remek alapanyaga a különböző süteményeknek, pitéknek, sőt fagylat és szeder sorbet, parfé torta is készíthető belőle.

Ráadásul a szeder kalória tartalma rendkívül alacsony, így remek kiegészítője fogyókúrás étrendeknek, de létezik szeder diéta is.  Bár a cukortartalma nem kevés, ezért cukorbetegeknek csak mérsékelt fogyasztása javasolt.

Szedres receptek – főételek

A szedret főleg édességekben, süteményekben használjuk. Főételként elsősorban leves formájában ismert. Mely lehet szederleves vagy szederkrémleves egyaránt. Ezeket főzve vagy főzés nélkül is készíthetjük. Különböző húsfélék, fasírtok mellé szósznak elkészítve is kínálhatjuk.

Szedres receptek – sütemények

Számos sütemény kedvelt alapanyaga akár frissen, akár fagyasztott formájában is. Az egyszerű szedres pitétől a különböző ízesítésű pohárkrémekig számos módon készíthető. A nyári nagy melegben főleg a sütés nélküli receptek a keresettek. Így is sokféleképpen készíthető, elég, ha csak az egyszerű szedres golyóra gondolunk. Érdemes sokféle sütemény recepttel próbálkozni, aktuális hangulatunknak, időnknek megfelelően. Csalódni biztosan nem fogunk!

Egyebek

Az utóbbi idők népszerű italai – nemcsak a nők körében – a különböző ízesítésű sörök. Eleinte főleg a kézműves készítésű termékek között volt fellelhető a meggyes-, illetve később a málnás sör, de mára már a szeder is megjelent a sörgyártók palattáján. Nyári nagy melegben ez is igazán jól tud esni, érdemes próbálgatni a különböző termékeket, hogy megtaláljuk a hozzánk legközelebb eső ízvilágot.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom