Tartalomjegyzék
A sütés nélküli szedres sajttorta a nyári időszak egyik elmaradhatatlan édessége, mely kitűnő választás akár születésnapra, akár alkalom nélkül is. Nagyon gyorsan elkészíthető, szedres finomság, melyet kár lenne kihagyni a szeder szezonban. A szeder egyébként is az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk, mely nagyon egészséges is. Hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot is tartalmaz. Ráadásul a kalória tartalma sem magas, így a különböző diétás étrendek remek kiegészítője is lehet, de létezik szeder diéta is. Ez a sajttorta számos módon variálható tejszínnel vagy túróval, csokival vagy anélkül, igazán csak a fantáziánk és az otthoni készleteink szabhatnak határt.
Citromos szedres sajttorta sütés nélkül – recept
Hozzávalók az alaphoz:
- 15 dkg zabkeksz összetörve, morzsolva
- 5 dkg vaj
Hozzávalók a krémhez:
- 35 dkg mascarpone
- 12 dkg cukrozott sűrített tej
- 1 dl friss citrom facsart leve
- 2 db kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 evőkanál meleg víz
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 3 db lapzselatin
A tetejére:
- 25 dkg szeder – vagy vegyesen eperrel, málnával, áfonyával is
- 1 csomag piros tortazselé
- 2,5 dl víz
- 0,3 dl szederszörp
A sütés nélküli szedres sajttorta elkészítési lépései:
- A szedret óvatosan mossuk meg, a szárakat, leveleket és rossz szemeket távolítsuk el és hagyjuk egy szűrőn lecsöpögni.
- Öntsük egy tálba az összemorzsolt zabkekszet, majd adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk, dolgozzuk össze az egészet.
- Egy 18-20 cm-es kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral és oszlassuk el rajta a kekszes alapot. Majd nyomkodjuk, lapogassuk egyenletesre. Tegyük hűtőbe amíg a krémet készítjük.
- Először a lapzselatint áztassuk hideg vízbe, majd a 4 evőkanálnyi meleg vízben oldjuk fel és hagyjuk, hogy lehűljön.
- Ezután a mascarponét keverjük el alaposan a citromok reszelt héjával és a kifacsart levével valamint a sűrített tejjel.
- Adjuk hozzá a lehűlt zselatint is.
- Majd kanalazzuk a krémet a kekszes alapra.
- Melegítsünk fel 2-2,5 dl vizet, adjuk hozzá a tortazselét és 2 evőkanál szederszörpöt.
- A krém tetején oszlassuk el a szeder – vagy egyéb gyümölcs – szemeket és öntsük le a langyos zselével.
- Tegyük hűtőbe legalább két órára, hogy megdermedjen és összeérjenek az ízek.
- Ha megdermedt, tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 15-20 percet, csak ezután tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Különleges és nagyon fincsi nyári hűsítő – Oreos-szedres sajttorta:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder
Vissza a kategória cikkeihez