Szedres sajttorta  

A sütés nélküli szedres sajttorta a nyári időszak egyik elmaradhatatlan édessége, mely kitűnő választás akár születésnapra, akár alkalom nélkül is. Nagyon gyorsan elkészíthető, szedres finomság, melyet kár lenne kihagyni a szeder szezonban. A szeder egyébként is az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk, mely nagyon egészséges is. Hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot is tartalmaz. Ráadásul a kalória tartalma sem magas, így a különböző diétás étrendek remek kiegészítője is lehet, de létezik szeder diéta is. Ez a sajttorta számos módon variálható tejszínnel vagy túróval, csokival vagy anélkül, igazán csak a fantáziánk és az otthoni készleteink szabhatnak határt.

Citromos szedres sajttorta sütés nélkül – recept 

Hozzávalók az alaphoz:

  • 15 dkg zabkeksz összetörve, morzsolva
  • 5 dkg vaj

Hozzávalók a krémhez:

  • 35 dkg mascarpone
  • 12 dkg cukrozott sűrített tej
  • 1 dl friss citrom facsart leve
  • 2 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 4 evőkanál meleg víz
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 3 db lapzselatin

A tetejére:

A sütés nélküli szedres sajttorta elkészítési lépései:

  1. A szedret óvatosan mossuk meg, a szárakat, leveleket és rossz szemeket távolítsuk el és hagyjuk egy szűrőn lecsöpögni.
  2. Öntsük egy tálba az összemorzsolt zabkekszet, majd adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk, dolgozzuk össze az egészet.
  3. Egy 18-20 cm-es kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral és oszlassuk el rajta a kekszes alapot. Majd nyomkodjuk, lapogassuk egyenletesre. Tegyük hűtőbe amíg a krémet készítjük.
  4. Először a lapzselatint áztassuk hideg vízbe, majd a 4 evőkanálnyi meleg vízben oldjuk fel és hagyjuk, hogy lehűljön.
  5. Ezután a mascarponét keverjük el alaposan a citromok reszelt héjával és a kifacsart levével valamint a sűrített tejjel.
  6. Adjuk hozzá a lehűlt zselatint is.
  7. Majd kanalazzuk a krémet a kekszes alapra.
  8. Melegítsünk fel 2-2,5 dl vizet, adjuk hozzá a tortazselét és 2 evőkanál szederszörpöt.
  9. A krém tetején oszlassuk el a szeder – vagy egyéb gyümölcs – szemeket és öntsük le a langyos zselével.
  10. Tegyük hűtőbe legalább két órára, hogy megdermedjen és összeérjenek az ízek.
  11. Ha megdermedt, tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 15-20 percet, csak ezután tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá! 

Különleges és nagyon fincsi nyári hűsítő – Oreos-szedres sajttorta:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom