Szedres tiramisu

A tiramisu az utóbbi évek egyik legnépszerűbb édessége, nincs ez másképp a szedres tiramisu esetében sem. Népszerűségének fő oka, hogy egyszerűen, könnyen, gyorsan elkészíthető, számos módon variálható desszert. Készíthetjük télen-nyáron szezonalitása nincs és kezdők is bátran nekiállhatnak, semmilyen előképzettséget nem igényel. Megbolondíthatjuk málnával, eperrel, szederrel, áfonyával vagy bármilyen idénygyümölccsel. Nemcsak friss gyülölccsel a szezonban, de fagyasztott szederből is kiváló! A szeder nagyon egészséges, számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz és rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezetünkre is. A szedres tiramisu pohárkrém variációban is könnyen készíthető.

Szedres tiramisu recept

Hozzávalók:

  • 40-50 dkg szeder
  • 25 dkg mascarpone
  • 25 dkg krémes túró
  • 45 db babapiskóta
  • 4 dl tejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 dl mandulalikőr (elhagyható)
  • 2 kis csomag habfixáló
  • fahéj – ízlés szerint

A szedres tiramisu elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A szedret alaposan meg kell mosni a szárait, leveleit és a rossz szemeket ki kell válogatni.  Majd hagyjuk egy szűrőben lecsöpögni.
  2. Főzzük meg a kávét és adjuk hozzá a vaníliás cukrot, esetleg kevés fahéjat. Hagyjuk kihűlni, majd adjuk hozzá a mandulalikőrt is.
  3. A tejszínt verjük kemény habbá a fixálóval és tegyük hűtőszekrénybe.
  4. Közben a túrót törjük össze és keverjük el a mascarponéval a porcukorral és adjuk hozzá a tejszínhabot is.
  5. A krémet osszuk 3 részre.
  6. A babapiskóták egyik felét mártsuk meg a kihűlt kávéba és sorakoztassuk őket egy kb. 20X30 cm-es, magas falú jénai tálba.
  7. Szórhatunk már közéjük is a szederből.
  8. Majd kenjük meg egy adag krémmel.
  9. Majd ismét sorakoztassunk kávéba mártott piskótákat a következő rétegnek, ismét szeder szemek közé és krém a tetejére.
  10. Végül, ha elfogyott már a piskóta a krémes rétegre cukrozatlan kakaó port szitáljunk.
  11. Tegyük hűtőbe legalább 2-3 órára (az sem baj, ha több).
  12. Majd szeleteljük fel és szeder szemekkel díszítve tálaljuk.

Igazán kitűnő választás nyári nagy melegben, amikor egyébként sem szeretnénk a sütővel még tovább melegíteni a lakást. Bármilyen gyümölccsel készíthető, akár vendégváró desszertnek is. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom