Tartalomjegyzék
A tiramisu az utóbbi évek egyik legnépszerűbb édessége, nincs ez másképp a szedres tiramisu esetében sem. Népszerűségének fő oka, hogy egyszerűen, könnyen, gyorsan elkészíthető, számos módon variálható desszert. Készíthetjük télen-nyáron szezonalitása nincs és kezdők is bátran nekiállhatnak, semmilyen előképzettséget nem igényel. Megbolondíthatjuk málnával, eperrel, szederrel, áfonyával vagy bármilyen idénygyümölccsel. Nemcsak friss gyülölccsel a szezonban, de fagyasztott szederből is kiváló! A szeder nagyon egészséges, számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz és rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezetünkre is. A szedres tiramisu pohárkrém variációban is könnyen készíthető.
Szedres tiramisu recept
Hozzávalók:
- 40-50 dkg szeder
- 25 dkg mascarpone
- 25 dkg krémes túró
- 45 db babapiskóta
- 4 dl tejszín
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 1 dl mandulalikőr (elhagyható)
- 2 kis csomag habfixáló
- fahéj – ízlés szerint
A szedres tiramisu elkészítése lépésről – lépésre:
- A szedret alaposan meg kell mosni a szárait, leveleit és a rossz szemeket ki kell válogatni. Majd hagyjuk egy szűrőben lecsöpögni.
- Főzzük meg a kávét és adjuk hozzá a vaníliás cukrot, esetleg kevés fahéjat. Hagyjuk kihűlni, majd adjuk hozzá a mandulalikőrt is.
- A tejszínt verjük kemény habbá a fixálóval és tegyük hűtőszekrénybe.
- Közben a túrót törjük össze és keverjük el a mascarponéval a porcukorral és adjuk hozzá a tejszínhabot is.
- A krémet osszuk 3 részre.
- A babapiskóták egyik felét mártsuk meg a kihűlt kávéba és sorakoztassuk őket egy kb. 20X30 cm-es, magas falú jénai tálba.
- Szórhatunk már közéjük is a szederből.
- Majd kenjük meg egy adag krémmel.
- Majd ismét sorakoztassunk kávéba mártott piskótákat a következő rétegnek, ismét szeder szemek közé és krém a tetejére.
- Végül, ha elfogyott már a piskóta a krémes rétegre cukrozatlan kakaó port szitáljunk.
- Tegyük hűtőbe legalább 2-3 órára (az sem baj, ha több).
- Majd szeleteljük fel és szeder szemekkel díszítve tálaljuk.
Igazán kitűnő választás nyári nagy melegben, amikor egyébként sem szeretnénk a sütővel még tovább melegíteni a lakást. Bármilyen gyümölccsel készíthető, akár vendégváró desszertnek is. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder
Vissza a kategória cikkeihez