Szedres túrókrémes palacsinta

A palacsinta az egyik legnépszerűbb desszert, melyet számos módon variálunk, ilyen a szedres túrókrémes palacsinta is. Ha érik az eper, a málna, szeder vagy áfonya főleg előtérbe kerülnek a palacsintás receptek is. Ezek a gyümölcsök ugyanis fő alapanyagai az édességeknek, süteményeknek. Érdemes a szeder szezonban is többféle recepttel próbálkozni, hiszen sokféle megtalálható a kínálatban. A szeder ráadásul nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Mivel pedig remekül fagyasztható, így nemcsak szezonban, egész évben hozzájuthatunk. Ez a palacsinta igazán különleges, rendkívül finom vendégváró édesség, mely, bármely alkalomra kitűnő választás.

Szedres túrókrémes palacsinta – recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 3,5 dl tej
  • 2 evőkanál napraforgó olaj
  • szénsavas ásványvíz vagy szódavíz
  • csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 20 dkg szeder
  • 25 dkg túró
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 evőkanál tejföl
  • 5 dkg porcukor
  • frissen reszelt citromhéja (elhagyható)

A szedres túrókrémes palacsinta elkészítése:

  1. A tojásokat összekeverjük az olajjal a csipet sóval és a tejjel.
  2. Majd folyamatosan adagolva hozzá a lisztet, csomómentesre keverjük.
  3. Ha szükséges adjunk hozzá kevés ásványvizet is, majd tegyük hűtőszekrénybe legalább egy fél órára a palacsinta tészta keveréket.
  4. Addig a szedret óvatosan mossuk meg, a sérült szemeket válogassuk ki és szűrőn csöpögtessük le.
  5. A túrót törjük össze villával és keverjük el a tejföllel, vaníliás cukorral és a porcukorral (esetleg citrom reszelt héjával vagy fahéjjal is ízesíthetjük) és óvatosan belekeverjük a lecsöpögtetett szedret. (Hagyhatunk néhány szemet a díszítéshez).
  6. A palacsintatésztát kivesszük a hűtőből, ha nagyon besűrűsödött, ásványvízzel a megfelelő állagúra – mely se nem túl híg, se nem túl sűrű – hígítjuk.
  7. Palacsintasütőben kevés olajat hevítünk és merőkanállal belemerjük a tésztát.
  8. Körbe forgatjuk a palacsintasütőben, hogy mindenhol egyenletes legyen és néhány perc alatt megsütjük.
  9. Majd átforgatjuk a másik oldalára is és azt is megsütjük.
  10. Addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy.
  11. A túrótöltelékkel megtöltjük a kész palacsintákat és felcsavarjuk – vagy a kívánt formára hajtogatjuk – őket.
  12. Akár mézzel megcsurgatva és szederszemekkel díszítve tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom